StoryEditor

Spoluzakladateľ Penty Dospiva získal titul za ukradnutú rigoróznu prácu. K nečestnosti sa priznal

29.03.2020, 19:23
Autor:
ČTKČTK
Marek Dospiva mal podvádzať, ale podobne ako v prípade bývalého šéfa parlamentu Andreja Danka mu titul JUDr. už nemožno odstrániť, zákon to neumožňuje.

Jeden z najbohatších Čechov a spolumajiteľ Penty Marek Dospiva získal v roku 2002 na Slovensku titul doktora práv opísaním cudzej práce, tvrdí Denník N.

Mal podvádzať ako Danko

Dospiva podľa denníka podvádzal, ale podobne ako v prípade bývalého šéfa parlamentu Andreja Danka mu titul JUDr. už nemožno odstrániť, zákon to neumožňuje.

Časopis Forbes vlani zaradil Dospivu na ôsmu priečku najbohatších Čechov s majetkom v odhadovanej výške 23 miliárd českých korún.

Dospivovou rigoróznou prácou sa pred rokom v tichosti zaoberala zvláštna komisia Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici, ktorá už riešila Dankov plagiát.

Finančník z Penty sa stal doktorom práv za prácu, "ktorú ukradol inému študentovi," informuje Denník N. Finančníkova rigorózna práca na tému Medzinárodná ochrana ľudských práv sa zhoduje s diplomovou prácou študenta Andreja Šteca, ktorá mala rovnaký názov.

Mal ju okopírovať od Andreja Šteca

Tento študent ju ale odovzdal dva roky pred Dospivom, v roku 2000 na právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

"Štecovu 70-stranovú prácu použil Dospiva takmer celú. Prepísal v nej slovo diplomová na rigorózna a vypustil polstranový záver, ktorý nahradil iným textom v rozsahu jeden a pol strany," napísal Denník N.

Dospiva podľa denníka ignoroval otázku, ako je možné, že sa jeho práca zhoduje s diplomovou prácou študenta bratislavskej univerzity.

V zaslanom stanovisku tvrdil, že sa pred 18 rokmi stal doktorom práv v súlade s pravidlami. "Ale aj vtedy platilo, že študent musel prácu napísať sám, a nie okopírovať cudziu. Išlo o neprípustný podvod, za ktorý mohli študenta vyhodiť, a nie mu udeliť diplom," dodal denník.

Že sa bohatý a vplyvný podnikateľ dopracoval k titulu vykradnutím cudzej práce, svedčí aj to, že v jeho práci sú uvedené  aj pasáže o kolokviu v Štrasburgu, ktorého sa Štec zúčastnil, ale Dospiva tam ani nebol.

Štec písal svoju prácu v množnom čísle, Dospiva ju prepísal do jednotného čísla, ale na mnohých miestach to zabudol zmeniť.

Dospiva sa priznal

Podľa denníka opísal aj gramatickú chybu. Vo vyjadrení pre ČTK dnes Dospiva reagoval tým, že absolventi Štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov v Moskve (MGIMO) dostávali ešte dva roky pred ukončením jeho štúdia titul JUDr. automaticky.

"Aj preto som si chcel po skončení na inštitútu v roku 1993 rigoróznej titul dorobiť. Rozbiehali sme však podnikania, nemal som na štúdium čas, a tak som tento titul získal spôsobom, ktorý nepovažujem za vhodný. Dnes by som tak určite nepostupoval," uviedol Marek Dospiva.

Podľa denníka právnická fakulta UMB mala v tom čase nelichotivú povesť. Jej vznik schválila vláda Vladimíra Mečiara a za Dankovej plagiátorskej aféry bývalý minister školstva Juraj Draxler hovoril o slabej úrovni školy a o tom, že tam bolo možné si titul kúpiť.

Andrej Štec v súčasnosti pôsobí na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu. Toto odhalenie ho prekvapilo. "Ak sa spomínané fakty potvrdia, tak budem šokovaný," povedal.

Ako expert špecializujúci sa na právo duševného vlastníctva, o ktorom prednáša v EÚ a USA, si vraj dokumenty vyhodnotí z hľadiska autorských práv. Zatiaľ nevie, či bude uvažovať o žalobe.

"Dnes, po takmer 20 rokoch, bohužiaľ univerzita nemá žiadne možnosti vyvodiť priame dôsledky," uviedol rektor UMB Vladimír Hiadlovský, ktorý uvedené počínanie odsúdil ako "úplne neospravedlniteľné". Antiplagiátový systém univerzita zaviedla od roku 2010.

01 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 02 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 04 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 05 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 11:13