StoryEditor

Pellegrini ohlásil opatrenia proti koronavírusu: Kontroly na hraniciach s Rakúskom a na všetkých letiskách

27.02.2020, 10:38
Premiér Peter Pellegrini vyhlásil, že bude zriadený krízový štáb, ktorému bude predsedať ministerka vnútra Denisa Saková.

Premiér Peter Pellegrini po zasadnutí bezpečnostnej rady oznámil, že Slovensko prijalo opatrenia ohľadne hrozby koronavírusu.

Na všetkých slovenských letiskách (v Bratislave, Košiciach aj v Poprade) budú od zajtra prebiehať kontroly každého pasažiera, ktorý k nám príde. Každému pasažierovi bude meraná teplota.

Bezpečnosť hraničných priechodov

Kontroly budú aj na hraniciach s Rakúskom, kde premiér upozornil na možný vznik dopravných kolón.

"Zajtrajším dňom, najneskôr v sobotu, dostala ministerka Saková túto úlohu. Kontroly sa budú vykonávať na vstupných hraničných priechodoch, hlavne z Rakúska, pôjde o kontrolu všetkých vozidiel, ktoré vstupujú na územie Slovenska, s tým, že bude výrazne spomalená doprava, aby sa colník mohol spýtať, či má niekto zdravotné problémy."

Pellegrini odporučil ľuďom, aby zvážili odchod do zahraničia a vyhýbali sa miestam, kde môže byť nákaza.

"Koronavírus je už veľmi blízko slovenských hraníc a venovali sme sa tejto oblasti. Do dnešnej hodiny zatiaľ nebol potvrdený ani u jedného výskyt vírusu. Laboratórnych vyšetrení bolo viac ako 90. Čakáme na ďalšie vzorky," povedal Pellegrini.

   Čo sa zmení pre cestujúcich od zajtra

  • na letiskách sa musia pripraviť na dlhšie kontroly - pasažierom zo všetkých príletov budú merať teplotu
  • doprava bude na hraniciach spomalená
  • pri vstupe najmä z Rakúska budú colníci kontrolovať všetky autá a posádky
  • ľudí sa budú pýtať, či majú zdravotné problémy

Ministri zdravotníctva Talianska a okolitých krajín sa podľa hlavného hygienika Jána Mikasa zhodli na tom, že uzatvorenie hraníc alebo nejaké veľké kontroly sú neefektívne.

„Treba sa zamerať hlavne na to, aby ľudia, ktorí odtiaľ idú, kontrolovali svoj zdravotný stav a v prípade klinických príznakov kontaktovali telefonicky lekárov,“ konštatoval.

Krízový štáb

Na Slovensku bude zriadený trvalý krízový štáb, ktorý sa bude venovať otázke zvládnutia možnej epidémie koronavírusu. 

Krízový štáb bude mať právo v nevyhnutnom prípade vláde navrhnúť, v zmysle ústavy, vyhlásenie núdzového stavu. Ako uviedol premiér, sídliť bude na ministerstve zdravotníctva a predsedať mu bude ministerka vnútra spolu s hlavným hygienikom.

V štábe budú zastúpení aj odborníci z ministerstiev zdravotníctva, vnútra, obrany, dopravy, financií a zahraničných vecí a bude mu predsedať ministerka vnútra Denisa Saková.

Zabezpečenie nemocníc a prípadná karanténa

Premiér taktiež informoval o pripravenosti nemocníc zabezpečiť 7 700 lôžok na prípadné zvládnutie epidémie. Ministerstvo obrany v spolupráci s ministerstvom vnútra malo za úlohu vypracovať projekt umiestnenia dva a pol tisíca pacientov do izolovaného prostredia vo vojenskom výcvikovom areáli Lešť.

Otázku ďalších rozsiahlejších opatrení bude potrebné riešiť už priamo v nadväznosti na situáciu. Bezpečnostná rada sa bude zaoberať aj možnosťou karantény obce či mesta. Mikas si vie predstaviť zabezpečenie karantény menšieho sídla. „V prípade takých miest ako Bratislava či Košice je to podľa mňa problematické,“ upozornil Mikas.

V súčasnosti prijaté preventívne opatrenia sú podľa neho dostatočné, no je potrebné sa pripraviť na to, že sa aj na Slovensku prípad objaví.

Viac ako dva milióny eur je vyčlenených pre doplnenie zásob štátnych hmotných rezerv o zdravotnícke pomôcky nevyhnutné pre zabezpečenie ochrany zdravia obyvateľstva pred hroziacou pandémiou s dôrazom na epidémiu spôsobenú koronavírusom. Rezort vnútra má v koordinácii s ďalšími rezortmi pripraviť aj plán zabezpečenia karantény mesta či obce v prípade vypuknutia epidémie.

Na koho sa obrátiť v prípade podozrenia na koronavírus

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky - linka 24 hodín denne: 0918 659 580, 0917 222 682, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici - 0918 659 580
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave - 0917 426 075
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre - 0948 495 915
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave - 0905 903 053
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne - 0911 763 203
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach - 0918 389 841
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove - 0911 908 823
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline - 0905 342 812

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 10:43