StoryEditor

Slovensku hrozia megapokuty

13.09.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR
Slovensko ešte stále nezapracovalo do svojho vnútroštátneho poriadku 11 európskych smerníc napriek tomu, že lehota na ich zavedenie už uplynula.

Zo strany Európskej únie tak našej krajine hrozia sankcie od 24 miliónov až po takmer pol miliardy korún. Vyplýva to zo správy, ktorú schválila vláda.
Neaplikované smernice, ktoré majú najväčší sklz, sa týkajú spoločných pravidiel pre vnútorný trh s elektrickou energiou a so zemným plynom. Termín na ich zavedenie vypršal už v polovici roku 2004. Slovensku chýbajú aj európske smernice týkajúce sa energetickej hospodárnosti budov či pristúpenia Bulharska a Rumunska do Európskej únie. Už stihla uplynúť lehota na zapracovanie týchto smerníc, dokonca aj termín na odstránenie deficitu stanovený vládou. Preto ministri "musia bezodkladne konať a odstrániť vzniknutý transpozičný deficit, pričom nemožno stanovovať ďalší termín na prebratie uvedených smerníc", konštatuje sa v materiáli ministerstva spravodlivosti pripravenom na rokovanie vlády.
Zavádzanie smerníc do vnútroštátneho právneho poriadku je jednou zo základných povinností členského štátu EÚ. "Neprebratie smernice a následné neoznámenie jej prebratia, prípadne neplnenie konkrétnych povinností z nej vyplývajúcich, je dôvodom na začatie konania pre nesplnenie zmluvných povinností."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 09:38