Archív HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Bratislava plánuje začiatkom jari vyhlásiť súťaž na nový parkovací systém. Chce sa vyhnúť zdržaniam

04.02.2020, 14:23
Autor:
TASRTASR
Spustenie celomestskej parkovacej politiky v Bratislave v prvých zónach sa očakáva od roku 2021.

Bratislava plánuje vyhlásiť súťaž na nový parkovací systém v meste začiatkom jari. Ten je nevyhnutný na spustenie a fungovanie celomestskej parkovacej politiky.

Chcú predísť zbytočným zdržaniam

Magistrát chce predísť zbytočným zdržaniam v procese verejného obstarávania, rozhodol sa preto pripravené podklady do súťaže overiť aj prostredníctvom takzvaných prípravných trhových konzultácií, ktoré budú vo februári. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

​Informačný systém umožní zaregistrovať vozidlo do systému prostredníctvom evidenčného čísla vozidla, uhradiť parkovné, kontrolovať tieto úhrady či prerozdeľovať výnosy z parkovania.

"Ide o komplexné riešenie softvéru a technológií, na príprave ktorého pracuje tím odborníkov z magistrátu vrátane IT špecialistov, právnikov, dátových analytikov, dopravných odborníkov či špecialistov na verejné obstarávanie niekoľko mesiacov," spresnil Bubla.

V rámci prípravných trhových konzultácií môžu hospodárske subjekty, ktoré majú skúsenosti s dodávkou a implementáciou podobných systémov, nezávisle vyhodnotiť a spripomienkovať mestom pripravené podklady do súťaže.

Mesto tvrdí, že tento spôsob prípravy sa podľa zákona o verejnom obstarávaní odporúča práve pri veľkých a technologicky náročných projektoch.

"Odborníci z externého prostredia sa môžu takýmto spôsobom zoznámiť s predstavou obstarávateľa a navrhnúť vylepšenia plánovaného systému a jeho využitia na základe vlastných skúseností z praxe. Na základe ich spätnej väzby môže byť zadanie pre verejné obstarávanie ešte upravené," podotkol hovorca.

Prvé zóny majú byť od roku 2021

Subjekty, ktoré by mali záujem o zaslanie podkladov a účasť na týchto konzultáciách, sa môžu prihlásiť najneskôr do 17. februára do 12.00 hod.

Pre čo najväčšiu otvorenosť procesu bude informácia o prípravných trhových konzultáciách zverejnená na webe mesta, profile verejného obstarávateľa, v národnom i európskom vestníku a iných stránkach, aby sa do konzultácií mohli prihlásiť všetky relevantné subjekty.

"Zverejnený bude následne aj zápis z prípravných trhových konzultácií tak, aby sa závery z konzultácií dostali k všetkým potenciálnym záujemcom ešte pred vyhlásením verejného obstarávania," spresnil Bubla.

Spustenie celomestskej parkovacej politiky v Bratislave v prvých zónach sa očakáva od roku 2021. Spoplatnené zóny budú iba na miestach, kde je výrazný problém s parkovaním, a iba v časoch, keď problém s parkovaním pretrváva.

Vo vyhradených zónach budú platiť za parkovanie vodiči, ktorí nemajú trvalý pobyt v Bratislave. Platiť však budú aj Bratislavčania – rezidenti. Prevádzkovateľom parkovacej politiky bude hlavné mesto.

01 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 02 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-11 06:41:17 - Feat.: - Title: Doprava v hlavnom meste aj smerom do Bratislavy sa mierne spomaľuje, hlásia viaceré nehody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:19