StoryEditor

Absolventi nemajú po prázdninách žiadne povinnosti voči poisťovni

22.08.2019, 11:15
Autor:
TASRTASR
Mladí sa v Sociálnej poisťovni musia hlásiť až po tom, keď si nájdu prácu.

Absolventi stredoškolského alebo vysokoškolského štúdia nemajú bezprostredne po jeho ukončení voči Sociálnej poisťovni nijaké povinnosti.

Aktuálne je to najmä pre bývalých stredoškolákov, pretože poisťovňa za termín ukončenia stredoškolského štúdia považuje posledný deň letných prázdnin po záverečnom roku štúdia, čo je 31. augusta.

Vysokoškolské štúdium sa z pohľadu poisťovne končí dňom zloženia štátnej záverečnej skúšky.

Táto nulová povinnosť platí aj vtedy, ak sa absolvent hneď po ukončení štúdia nezamestná, alebo ak sa rozhodne odísť do zahraničia, prípadne na ďalšie štúdium, za prácou alebo z iných dôvodov.

Do sociálnej poisťovne až ako zamestnaní

Povinnosti absolventov štúdia voči Sociálnej poisťovni sa začínajú až pri vstupe do pracovného života. Ak sa bývalý študent zamestná na pracovný pomer alebo na dohodu, povinnosti voči poisťovni za neho bude od prvého dňa zamestnania plniť zamestnávateľ.

Ak bývalý študent začne podnikať, alebo vykonávať inú samostatnú zárobkovú činnosť a nadobudne na účely sociálneho poistenia právne postavenie SZČO, čakajú ho povinnosti ako každú inú SZČO.

Pri podnikaní sa platia odvody až po roku

Ak predtým nikdy nijakú samostatnú zárobkovú činnosť nevykonával, po prvý raz mu vzniknú povinnosti voči Sociálnej poisťovni až v nasledujúcom kalendárnom roku po tom, ako činnosť začal vykonávať v závislosti od výšky dosiahnutých príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti.

„Treba si však uvedomiť, že ten, kto si neplatí poistné na žiadny druh sociálneho poistenia a neplatí ho za neho nikto, nemá nárok na žiadnu dávku zo Sociálnej poisťovne. Podmienkou nároku na väčšinu dávok je totiž existencia sociálneho poistenia a jeho trvanie počas určitého obdobia. Pre bývalého študenta v takejto životnej situácii môže byť riešením inštitút dobrovoľného poistenia,“ radí Peter Višváder, hovorca poisťovne.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Tento druh dávky môžete poberať až do výšky 1 400 eur. Kto má na ňu nárok? (+ tabuľky) 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-04-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Minulý rok požiadalo o predčasný dôchodok takmer 50-tisíc ľudí. Prečo je to také lákavé?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:32