StoryEditor

Gyimesi z OĽaNO: Orbánova vláda má ekonomické výsledky, aké jej môžu závidieť všetci

25.01.2022, 23:00
V dotazníku o sčítaní obyvateľov bojoval proti tomu, aby ľudia mohli uviesť dve národnosti. Občanom zo zmiešaných rodín sme mali dať šancu sa rozhodnúť, kto sú, tvrdí poslanec OĽaNO György Gyimesi. V rozhovore kritizuje asimiláciu Maďarov aj politiku Bélu Bugára a hovorí aj o svojej politickej budúcnosti a o tom, či bude opäť hlasovať s kotlebovcami.

Minulý týždeň boli zverejnené výsledky sčítania, z ktorých vyplynulo, že k maďarskej národnosti ako k prvej sa prihlásilo opäť menej ľudí. Vy ste síce hovorili, že spor o identitu ste vyhrali na celej čiare, ale nie je to skôr sklamanie?
Nie. To, že Maďarov bude menej, sme predpokladali, lebo dobrovoľná asimilácia tu jednoducho je. My sa jej musíme naučiť čeliť a budeme to vedieť len vtedy, ak sa do tohto procesu zapoja všetci, ktorí majú vplyv na jej zastavenie a na výchovu detí. To sú rodiny, školy, cirkvi, kultúrne organizácie. Ak všetci budú ťahať za jeden povraz, tak sme schopní tento trend minimálne zastaviť.

Prečo chcete zastaviť asimiláciu, keď ide o dobrovoľný proces?
Pretože pre jeden národ je to najhoršie, čo môže byť. Vytráca sa identita, zaniká jazyk, kultúrne zvyky a týmto sa neochudobňuje len národnostná menšina, ale celý národ a celý štát.

Vy ste veľkým kritikom toho, že sa do dotazníka dali dve otázky týkajúce sa národnosti, no mohlo vám to skôr pomôcť, keďže ľudia, ktorí sa pred rokmi prihlásili napríklad k Rómom, sa teraz mohli prihlásiť aj k Maďarom. Logicky ste tak mohli skôr získať ako stratiť.
Áno, a to v debate aj odznelo. Komu mohla druhá národnosť pomôcť, sú skôr po maďarsky hovoriaci Rómovia a Rusíni. Avšak v roku 2011, keď sa dala uviesť len jedna národnosť, sa k rómskej komunite prihlásilo 105-tisíc ľudí, dnes je to len okolo 67-tisíc, ale ďalších 89-tisíc si ju zapísalo ako druhú. Je ich teda menej alebo viac ako pred desiatimi rokmi? Toto sú nejasnosti, ktoré pretrvávajú. Myslím si, že interpretácia výsledkov mala byť známa od začiatku, aby každý vedel, na čom je.

Ja tvrdím, že človek má len jednu identitu, a ten, kto má dve, ako keby mal rozdvojenú osobnosť. My sme preto mali trojtýždňovú kampaň zameranú na to, aby sa národnosť mohla vyznačiť len jedna. Malo to veľkú odozvu a vidíme to aj na výsledkoch. Len minimum Maďarov sa prihlásilo k inej komunite. Toto je pre nás veľké víťazstvo.

Je to konkrétne 34-tisíc ľudí, ktorí si maďarskú národnosť zvolili ako ďalšiu. Nevieme síce, ako odpovedali pri prvej otázke, v každom prípade sa však necítia byť primárne Maďari. Sociológ a šéf agentúry AKO Václav Hřích povedal, že druhá identita znamená, že po danej téme majú títo ľudia menší dopyt. Cítite, že o národnostné otázky je nižší záujem?
Cítim to, že 34-tisíc ľudí, ktorí označili maďarskú identitu ako druhú, má nejaký vzťah k Maďarom, Maďarsku a našim hodnotám. Neviem povedať, či skutočne myslia a cítia ako Maďari, alebo či sa vôbec nimi cítia byť, alebo len chceli vyjadriť vzťah ku komunite. Som však presvedčený, že u nich národnostné otázky nehrajú prím, a v tomto sa s pánom Hříchom stotožňujem na sto percent.

Bolo by chybou, aby sme im povedali, že ich nebudeme považovať za žiadnych Maďarov a budeme brať do úvahy len tých 422-tisíc, ktorí si túto národnosť označili ako prvú. Na to dnes však metodika neexistuje a nie sú na to prispôsobené ani zákony. A to potrebujeme napraviť. Na to treba súhlas koaličných partnerov, ešte stále je nás v koalícii 3,5 a bude potrebný súhlas 3,5 strany, aby to prešlo. Ja vám môžem dnes zodpovedne povedať, že neviem, ako to dopadne.

Neviete, ako sa cíti tých 34-tisíc ľudí, na druhej strane ste v minulosti tvrdili, že iba čistý Maďar sa môže cítiť a rozmýšľať ako Maďar. Ako to teda je?
Moje vety o čistých Maďaroch boli možno vytrhnuté z kontextu. Hovoril som o tom, že Maďarom je ten, ktorý sa takto cíti, a bodka. Ja si neviem predstaviť niekoho, kto je Slovák, ale cíti sa byť aj trošku Maďarom. Tomuto nerozumiem. O tom som hovoril. My potrebujeme vedieť, kde žijú tí, ktorí sú Maďarmi, ktorí sa tak cítia, žijú tak, pociťujú vzťah k našej kultúre, hodnotám, jazyku a vychovávajú tak svoje deti. Možnosť vyznačiť druhú národnosť mal byť podľa mňa pokus o zrýchlenie asimilácie.

To, že sa niekto cíti byť Maďarom alebo Slovákom, asi neznamená, že vníma veci rovnako ako celý zvyšok skupiny. Niekto sa môže cítiť byť Slovák, ale jeden je katolík, jeden ateista, jeden liberál, iný konzervatívec a tak ďalej. Znamená to asi, že hodnoty a myslenie v rámci danej skupiny sú rozdielne. Prečo by sme to teda mali vymedzovať práve národnosťou?
Lebo to sú rôzne kategórie. Nemôžete miešať hodnotovú orientáciu s národnosťou. Predsa národnosť je niečo, čo síce podľa slovenskej Ústavy si volí každý sám, ale môžete byť liberálnym Maďarom, konzervatívnym Maďarom, ateistickým Maďarom či silno v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 02:50