StoryEditor

Posledný deň parlamentu -- výbor, zákon a sekt

26.05.2006, 00:00
Mier zbraní zavládol včera nakrátko v parlamente. Necelý mesiac pred voľbami sa poslanci a lídri politických strán naposledy v tomto volebnom období zišli v Národnej rade. Ešte tesne pred slávnostnou schôdzou však museli poslanci pracovať.

Mier zbraní zavládol včera nakrátko v parlamente. Necelý mesiac pred voľbami sa poslanci a lídri politických strán naposledy v tomto volebnom období zišli v Národnej rade. Ešte tesne pred slávnostnou schôdzou však museli poslanci pracovať - prezident im vrátil novelu zákona o liekoch, členovia parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS riešili podozrenie z manipulácie bezpečnostných previerok. Popoludní sa začal slávnostný odpočet. Možno tretina poslancov tu bola naposledy. Aj keď si to mnohí uvedomovali, väčšina sa však snažila aspoň tváriť, že verí v návrat do parlamentu aj po voľbách.

Ďakovačky aj kritika
"Chceli sme v parlamente slušnosť, poctivosť a profesionalitu. Dnes občania vnímajú poslancov ako partiu, ktorá uprednostňuje chamtivosť a vlastné záujmy," nevyhol sa kritike poverený predseda Národnej rady Béla Bugár. Na druhej strane vyzdvihol prácu poslancov pri vstupe Slovenska do NATO či EÚ aj prijímaní reforiem. V sále ho okrem poslancov počúvali aj členovia vlády. Prezident Ivan Gašparovič neprišiel. "Dnes, keď prezident povie jednu vetu, každá strana si ju vysvetľuje po svojom," zdôvodnil prezident svoju neprítomnosť v rokovacej sále neskôr na hradnej recepcii. Ešte pred predsedami poslaneckých klubov sa poslancom prihovoril premiér Mikuláš Dzurinda. Ocenil postoj a prácu koaličných aj opozičných poslancov - hodnotiť ju však nechcel, pretože jeho vláda sa zodpovedá parlamentu, nie naopak.

Nekonečné dve hodiny
Slávnostnú schôdzu zvládli poslanci za necelé dve hodiny - pre mnohých bola možno aj pridlhá. Noviny, telefóny, maily či sused v lavici boli často dôležitejší ako práve prednášajúci rečník. Ale nebolo to nič výnimočné - aj dochádzka a nedochvíľnosť pri hlasovaniach si v záverečných rečiach vyslúžili kritiku. Tradične najostrejší bol predseda najsilnejšej opozičnej strany Robert Fico. Odsúdil "neúprimné ďakovné reči", politickú kultúru kupovania poslancov aj prijaté reformné zákony.

Sekt na záver

Po slávnostnej schôdzi sa poslanci upokojili a aj s manželkami či manželmi sa presunuli na neďaleký Bratislavský hrad. Tam na nich čakal sekt aj čerstvá knižka dvoch končiacich kolegov - Jozefa Banáša a Bohumila Hanzela. "Je to zaujímavá myšlienka a myslím si, že aj spomienka na štyri roky tohto volebného obdobia," s úsmevom si zobral knihu podpredseda Smeru-sociálnej demokracie Igor Šulaj.
Na poslancov okrem sektu čakali rôzne špeciality. "Príprava trvala dva dni," prezradil šéf cateringu Branislav Pospíšil. Jedlo pripravovalo deväť kuchárov, poslancov na Hrade obsluhovalo 22 čašníkov. "Je dobré, že na konci volebného obdobia si môžeme sadnúť a prehodiť pár viet," dodal na záver Béla Bugár.

01 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAX sa mierne oslabil 02 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Včera domáca koruna bodovala
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 23:56