StoryEditor

Na zdravotníkov už nedohliada Ján Gajdoš

24.01.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR
Vláda včera vymenovala Richarda Demoviča za predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Predtým vláda odvolala z tohto postu Jána Gajdoša. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič postup odôvodnil výsledkami činnosti úradu.

Vláda včera vymenovala Richarda Demoviča za predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten na úrade pôsobil od jeho vzniku ako riaditeľ sekcie dohľadu nad nákupom zdravotnej starostlivosti. Predtým vláda odvolala z tohto postu Jána Gajdoša. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič (nominant Smeru-SD) svoj postup odôvodnil výsledkami činnosti úradu. Poukázal aj na súčasné problémy so zabezpečovaním zdravotnej starostlivosti občanom, ktorí koncom roku zmenili zdravotnú poisťovňu. "Myslím si, že úrad si nesplnil ani tú základnú povinnosť, aby informoval týchto poistencov, ako sa majú zachovať." Deklaroval, že nezávislosť úradu bude zachovaná.
Premiér Robert Fico (Smer-SD) označil výmenu na poste šéfa úradu za dobré rozhodnutie, za ktorým si stojí. "Myslím si, že na čelo úradu ide človek, ktorý sa vyzná, ktorý vie, o čom je slovenské zdravotníctvo, pretože pôsobil v praxi nielen ako lekár, ale aj vo významnej riadiacej funkcii, keď mal na starosti jedno nemocničné zariadenie." Gajdoš za odvolaním vidí politický dôvod. Novému predsedovi zaželal, aby napriek straníckej príslušnosti vedel nezávislosť a nestrannosť úradu zachovať, lebo akékoľvek tendenčné stranícke alebo skupinové vplyvy degradujú tento úrad na úroveň, cez ktorú stratí kredibilitu. Gajdoša do funkcie vymenovala vláda Mikuláša Dzurindu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 09:41