StoryEditor

Na prepadnutý majetok Bašternáka súd vyhlási konkurz

14.03.2019, 19:38
Autor:
TASRTASR
Zostávajúci majetok sa po zrušení konkurzu vydá dočasnému správcovi.

Na majetok podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý prepadol v prospech štátu, vyhlási súd konkurz. Proti uzneseniu nebude možné odvolanie. Vyplýva to zo zákonného postupu v takomto prípade. Na sociálnej sieti ho zverejnilo ministerstvo spravodlivosti.

Ako vysvetlil rezort, v prípade právoplatného uloženia trestu prepadnutia majetku predseda senátu zašle rozsudok príslušnému konkurznému súdu.

Správca môže vyhlásiť verejnú súťaž​

"Na základe tohto rozhodnutia je konkurzný súd povinný ex offo bezodkladne vyhlásiť konkurz na majetok osoby, ktorej bol uložený trest prepadnutia majetku alebo ochranného opatrenia zhabania majetku," priblížilo ministerstvo.

Nárok štátu z prepadnutia majetku možno uspokojiť až po uspokojení "všetkých pohľadávok proti podstate a všetkých prihlásených pohľadávok".

Zostávajúci majetok sa po zrušení konkurzu vydá dočasnému správcovi. Tým je v prípade štátu obvodný úrad v sídle kraja, v ktorého územnom obvode sa majetok nachádza.

Zákon definuje aj spôsoby speňažovania majetku, ktorý podlieha konkurzu. Správca môže vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž, poveriť predajom majetku dražobníka alebo obchodníka s cennými papiermi. Môže tiež zorganizovať dražbu, ponukové konanie alebo iný súťažný proces smerujúci k predaju majetku či predať majetok iným vhodným spôsobom.

Prepísal viaceré nehnuteľnosti​

Podnikateľa Ladislava Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil vo štvrtok trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody.

Bašternákovi prepadá aj majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu.

Bašternák za posledné dva mesiace prepísal podľa RTVS viaceré nehnuteľnosti v hodnote najmenej štyroch miliónov eur na manželku. Ide o apartmánový dom na Donovaloch, dom na Slavíne, byty a nebytové priestory v komplexe Bonaparte, nehnuteľnosti vo 5 Star Residence a na Tupého ulici v Bratislave.

01 - Modified: 2024-04-12 11:56:53 - Feat.: - Title: Krajský súd v Bratislave odobril obnovu konania v prípade prepadnutia majetku Bašternáka 02 - Modified: 2024-04-11 07:48:54 - Feat.: - Title: Otvorili súdny proces s Ladislavom Bašternákom v kauze Bonaparte. Na tretí pokus 03 - Modified: 2024-01-12 12:58:54 - Feat.: - Title: Bašternák dostal od súdu pokutu 1000 eur. Kauza Bonaparte? Je to ako proces s Majským, tvrdí Šanta 04 - Modified: 2024-01-12 09:58:53 - Feat.: - Title: Proces v kauze Bonaparte neotvorili ani na druhý pokus, Bašternák sa na súd nedostavil 05 - Modified: 2023-12-13 13:00:35 - Feat.: - Title: Súd vyhovel Bašternákovi, obnoví sa konanie v časti prepadnutia majetku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:40