StoryEditor

Fico kritizuje zmluvu s USA, Korčok hovorí o zavádzaní a šírení strachu

16.01.2022, 12:49
Autor:
TASRTASR
Vláda podľa Fica pri zmluve plne rešpektovala návrh zo strany USA. Jedinú cestu vidí v tom, že zmluvu odmietne parlament a bude sa o nej nanovo rokovať.

Expremiér Robert Fico (Smer) tvrdí, že obranná dohoda s USA odovzdáva slovenské letiská i vzdušný priestor cudzím ozbrojeným silám, umožňuje nástup ozbrojených síl USA na Slovensko a približuje USA k ruskej hranici. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) to odmieta.

​Vyhlásil, že Fico zavádza. Deklaroval, že na základe tejto zmluvy na územie SR nevstúpi ani jeden vojak cudzieho štátu bez toho, aby o tom nerozhodovala Národná rada (NR) SR. Fico s Korčokom o zmluve diskutovali v nedeľnej relácii RTVS O päť minút dvanásť.

"Zmluva, ktorú vláda schválila, nie je žiadna politická deklarácia," podotkol Fico s tým, že garantuje kompletnú kontrolu USA nad vzdušným priestorom SR.

Označil ju za nevýhodnú a zbytočnú. Tvrdí, že v nej absentuje reciprocita, zasahuje do zvrchovanosti SR a je súčasťou geopolitického boja. Viackrát zopakoval, že ozbrojené sily USA dostanú k dispozícii naše letiská a budú ich môcť využiť aj na svoje účely.

Vláda podľa Fica pri zmluve plne rešpektovala návrh zo strany USA. Jedinú cestu vidí v tom, že zmluvu odmietne NR SR a bude sa o nej nanovo rokovať.

"Vo všetkom, čo ste povedali, zavádzate," reagoval Korčok. Deklaroval, že na základe tejto zmluvy "nevstúpi na územie SR ani noha" a že dohoda neobmedzuje právomoc NR SR rozhodovať o prítomnosti cudzích vojsk na Slovensku.

​Zdôraznil, že zmluva prešla riadnym procesom v zmysle Ústavy SR. Podotkol, že dlhodobo veľká časť slovenskej politickej scény kultivuje negatívny postoj k USA a že opozícia si zo zmluvy vyberá len to, čo sa jej hodí. "Vy Slovákov strašíte. O nič iné vám nejde, ako dostať USA do polohy agresora," povedal.

V súvislosti s názormi v koalícii Korčok uviedol, že aj partneri môžu mať otázky a budú o tom diskutovať. Ocenil, že za ňu hlasovali všetci členovia vlády. Ak sa prezidentka SR Zuzana Čaputová obráti so zmluvou na Ústavný súd, budú sa s tým musieť vyrovnať. Poznamenal pritom, že zmluvu pripomienkoval aj rezort spravodlivosti či legislatívna rada vlády a nenašli v nej rozpor s ústavou.

01 - Modified: 2024-04-16 08:15:06 - Feat.: - Title: Kontrolný deň premiéra Fica na rezorte diplomacie 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 11:08