TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Stavebný úrad nariadil odstrániť stavbu pod Mostom SNP, považuje ju za nepovolenú

28.02.2019, 08:37
Autor:
TASRTASR
Voči rozhodnutiu úradu sa stavebník odvolal a o ďalšom postupe rozhodne Okresný úrad Bratislava.

Stavebný úrad v bratislavskej Petržalke nariadil odstrániť kritizovanú stavbu pod Mostom SNP. Považuje ju totiž za nepovolenú. Voči rozhodnutiu úradu sa však stavebník - spoločnosť Zemegula odvolal a o ďalšom postupe rozhodne Okresný úrad Bratislava, ktorému Petržalka odvolanie spolu s vyjadrením účastníkov konania odstúpi. Pre TASR to potvrdil petržalský miestny úrad.

​Na nástupnom priestore do reštaurácie UFO na Moste SNP realizoval minulý rok stavebník časť prác za účelom odstránenia havarijného stavu časti objektu mosta.

Na tie v januári 2018 stavebný úrad vydal predbežné povolenie na začatie prác. "Avšak štátny stavebný dozor zistil, že práce boli vykonávané nad rámec havarijného stavu a že zámerom stavebníka bolo vybudovať pod mostom cyklistické a turistické centrum," uviedla pre TASR Mária Halašková z petržalského miestneho úradu.

Stavebník totiž minulý rok odstránil hlavné a bočné schodiská, vedúce na Most SNP (na petržalskej strane) vrátane nástupnej plošiny a zrealizoval novú konštrukciu ako základ pre dvojpodlažnú stavbu.

Stavebník však podľa úradu tento zväčšený rozsah potrebných opráv havarijného stavu stavebnému úradu neohlásil a ani nepožiadal o ich povolenie. Práce na stavbe boli po kritike verejnosti v máji 2018 zastavené a doteraz sa čaká na konečne rozhodnutie úradov. Na petržalskej strane pod Mostom SNP sa tak v súčasnosti nachádza rozostavaný dreveno-kovový skelet.

Firma Zemegula, ktorá prevádzkuje reštauráciu, vyhliadku UFO i pláž pri Dunaji, začala minulý rok pod Mostom SNP budovať cyklistické a turistické centrum. Vyplýva to aj z materiálov k predĺženiu prenájmu pozemkov tejto firme, ktoré schvaľovalo v roku 2017 i 2016 bratislavské mestské zastupiteľstvo.

Proti prebiehajúcej stavbe sa však zdvihla vlna kritiky. Krajský pamiatkový úrad Bratislava uviedol, že žiadne práce na Moste SNP neodsúhlasil a neevidoval od hlavného mesta či stavebníka žiadosť o rozhodnutie v tejto veci.

Bývalý primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v máji 2018 uviedol, že rozumie rozhorčeniu Bratislavčanov a ako povedal, sám ho aj pociťuje. "O tom najnovšom vývoji pod Mostom SNP neboli informovaní oni, ale ani mesto," povedal. Stavebníka primátor tiež požiadal o okamžité zastavenie prác. Firma Zemegula na otázky TASR doteraz nereagovala.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 05 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:46