Gábor GálPeter Mayer
StoryEditor

Ministerstvo spravodlivosti chce častejšie využívať trest domáceho väzenia

07.10.2018, 13:22
Autor:
TASRTASR
Častejšie využívanie trestu domáceho väzenia by mohlo podľa rezortu zefektívniť systém.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR chce vo väčšej miere využívať trest domáceho väzenia. Podľa rezortného ministra Gábora Gála (Most-Híd) sú slovenské väznice preplnené a jeden väzeň stojí štát približne 15 000 eur ročne.

Častejšie využívanie trestu domáceho väzenia (asi 500 eur ročne na osobu) by mohlo vďaka návrhu rezortu spravodlivosti zefektívniť systém. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Zuzana Drobová.

Minister Gál zriadil pracovnú skupinu Elektronického systému monitorovania osôb (ESMO), aby zvýšil počet využívaných elektronických náramkov.

Skupina podľa rezortu postupne nachádza riešenia v prípadoch, keď podmienka je príliš benevolentná a nepodmienečný trest je príliš prísny.

"Chceme umožniť sudcom uložiť trest domáceho väzenia v prípade, že trest odňatia slobody by s ohľadom na osobu páchateľa a okolnosti spáchania trestného činu bol príliš represívny, navyše aj s ohľadom na výšku trestných sadzieb v trestnom zákone a často aj s nežiaducim dosahom na rodiny páchateľov,” uviedol Gál.

Ide o prípady trestných činov, kde trestný zákon určuje trestnú sadzbu s dolnou hranicou neprevyšujúcou štyri roky a hornou hranicou neprevyšujúcou desať rokov, informovala Drobová s tým, že by sa vyplnila medzera, v ktorej sa sudca mnohokrát potrebuje pohybovať v záujme uloženia adekvátnej sankcie.

Sudcovia by tak mohli siahnuť po elektronických náramkoch, napríklad aj pri prípadoch sprenevery, krádeže či nevyplatení mzdy. Rezort spravodlivosti sa chce spojiť s Generálnou prokuratúrou SR a pomáhať sudcom udeľovať viac alternatívnych trestov.

"Slovensko má na počet obyvateľov v porovnaní s inými krajinami vysoký pomer odsúdených vo výkone trestu odňatia slobody. V aplikačnej praxi je často problém uložiť primeraný trest – ak sudca považuje odňatie slobody za neadekvátne, musí využiť 'podmienku'," vysvetlil Gál.

Trest domáceho väzenia by podľa neho preto ako prísnejší od podmienky "vyplnil práve ten medzipriestor a dal sudcovi priestor využiť aj túto možnosť." Naopak, trestanie v prípadoch, keď súd neukladá trest odňatia slobody, by sa týmto sprísnilo, dodal šéf rezortu.

Podľa Drobovej pracuje ESMO skupina na MS SR na novele a hľadaní riešení aj naďalej.

01 - Modified: 2024-01-03 13:37:28 - Feat.: - Title: Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na exministra spravodlivosti Gábora Gála 02 - Modified: 2023-07-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Andrew Tate na súde nepochodil. Pre obvinenia z obchodovania s ľuďmi a založenia zločineckej skupiny zostáva v domácom väzení 03 - Modified: 2023-03-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Meniť šaty aj autá, žiadny mobil. Žena opísala, ako s náramkom prezlečená za bezdomovkyňu utiekla z Ruska 04 - Modified: 2022-03-23 15:42:02 - Feat.: - Title: Dostál ide robiť tajomníka ku Kolíkovej. V parlamente ho nahradí šéf hmotných rezerv Rudolf 05 - Modified: 2022-02-21 07:00:16 - Feat.: - Title: Kolíková v parlamente prepadla. Partneri ju posielajú preč aj z ministerstva, ona hovorí, že je to veselé
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:37