kamiónDreamstime
StoryEditor

Niektoré pokuty pre kamióny sa v mýtnom systéme znížia

06.09.2018, 15:26
Autor:
TASRTASR
Na základe spoločných rokovaní teraz rezort dopravy pripraví novú legislatívu.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR sa dohodlo so zástupcami zo Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia na znížení niektorých pokút v mýtnom systéme. Pokuty by sa mali znížiť v rozkaznom konaní za neuhradenie mýta a aj za nesprávne nastavenie počtu náprav na rovnakú výšku, ako je v prípade blokového konania. A to iba v prípade, že bude pokuta zaplatená do 15 dní. Informovala o tom hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

"Ministerstvo dopravy vždy seriózne rokovalo s dopravcami a všade tam, kde existujú relevantné argumenty na zmenu pravidiel, sa snažíme dopravcom vyjsť v ústrety. Našim spoločným cieľom musia byť spravodlivo nastavené pravidlá pre všetkých," uviedol minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Na základe spoločných rokovaní teraz rezort dopravy pripraví novú legislatívu, ktorá má zníženie pokút priniesť. "Vážime si kvalitu a odbornosť diskusie s predstaviteľmi Česmad Slovakia a určite si vieme predstaviť aj zhodu na využití najekologickejších sadzieb mýta pre vozidlá s elektrickým pohonom," doplnila štátna tajomníčka rezortu dopravy Ladislava Cengelová.

S autodopravcami sa podľa jej slov rezort dopravy zhodne aj na fakte, že sa mýto nebude upravovať každý rok automaticky o infláciu, ale iba vtedy, keď to bude ekonomicky opodstatnené.

Hovorkyňa Česmad Slovakia Martina Baumann doplnila, že zástupcovia združenia dlhodobo poukazovali na príliš vysoké pokuty v oblasti cestného mýta. "Konkrétne sme žiadali znížiť pokuty za správne delikty, ktoré boli udeľované v rozkaznom konaní, na úroveň pokuty udelenej za priestupok," vysvetlil prezident Česmad Slovakia Pavol Jančovič.

Na základe dohody s ministerstvom sa tak novelou zákona dopravcovia dočkajú zníženia niektorých pokút v mýtnom systéme. "Konkrétne úpravy výšky pokút sú predmetom prebiehajúcich rokovaní a v tejto fáze nepovažujeme za vhodné zverejňovať čiastkové výsledky," konštatovala Baumann.

01 - Modified: 2024-04-19 08:45:06 - Feat.: - Title: Fico kontroluje ministerstvo dopravy. S Rážom sú na stavbe križovatky D1/D4 02 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 03 - Modified: 2024-04-10 14:04:42 - Feat.: - Title: Rezort dopravy hľadá riešenia. Výstavbu diaľničného tunela Višňové by mohli urýchliť, vyhlásil Ráž 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Biedronka prehrala súd, čaká ju astronomická pokuta. Spotrebiteľov zavádzala pri zelenine a ovocí 05 - Modified: 2024-03-27 13:03:24 - Feat.: - Title: Ministerstvo dopravy chce obnoviť regionálne železničné spojenie s Maďarskom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:52