StoryEditor

Vladimír Palko: Bolo chybou, že sme jasne neodmietli Smer

24.07.2006, 00:00

Prečo ste v sobotu nevyužili možnosť, ktorú ponúkol Hrušovský a nekandidovali ste za predsedu?
- Pretože v KDH neprebehla žiadna zásadná diskusia, že čo sú problémy KDH. Pritom máme skúsenosť, že čím nižšie ideme - ja, Lipšic, Mikloško, Minárik, Bauer, tým viac členovia rozumejú našim argumentom.
V programe snemu bola pôvodne len voľba troch podpredsedov. Keby ste skôr vedeli, že Hrušovský rezignuje, pripravili by ste sa a kandidovali?
- Nie. Od začiatku som nepovažoval tento snem za dobré riešenie. Namiesto neho mala byť pokojná diskusia na okresoch. Na budúci rok má byť riadny snem KDH, ja som nevidel dôvod na tento mimoriadny snem.
Nie je to tak, že ste nekandidovali, lebo ste vedeli, že nemôžete uspieť?
-To nie je pravda. Cítili sme, že na sneme sme mali podporu asi štvrtiny delegátov. Na rade to bolo menej ako pätina. Chceme diskutovať s členskou základňou a presviedčať ľudí.
Budete sa potom na riadnom sneme uchádzať o post predsedu KDH?
- Snem bude možno o rok a štvrť, to je strašne ďaleko. Nemá zmysel o tom dnes uvažovať.
Nesvedčí volebný výsledok nielen KDH, ale napríklad aj SDKÚ o tom, že na Slovensku nemajú vaše konzervatívne názory podporu?
- Volebný výsledok nesúvisí s názormi, ktoré má KDH. Naše preferencie sa ešte mesiac pred voľbami pohybovali nad desať percent. Nám sa skôr zdá, že v tom závere sa voliči rozhodli najmä v otázke Fico áno alebo nie. SDKÚ sa oveľa výraznejšie ako my vymedzila voči Smeru, možno práve toto rozhodlo.
Ale neznamená to, že...
- Neznamená to to, že KDH má nesprávne názory. Možno sa zdalo, že KDH by bolo ochotné ísť so Smerom, na rozdiel od SDKÚ. Vyzeralo to tak, ale nebola to pravda. Bolo chybou, že sme to jasne nepovedali.
Nehovorím o správnosti alebo nesprávnosti názorov KDH. Hovorím o tom, že ľudia sa nakoniec viac priklonili k liberálnejším názorom SDKÚ ako k názorom KDH...
- To nie je dôvod opúšťať naše názory. Tie boli dobre známe, často sme mali v preferenciách rovnako ako SDKÚ.
Ste presvedčený, že diskusiou získate členskú základňu na svoju stranu?
- Treba sa o to pokúsiť. Budúcnosť je zaujímavá tým, že ju nepoznáme.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 19:13