StoryEditor

Delegáti republikového snemu ĽS-HZDS rozhodujú v Nitre o predsedovi strany

09.06.2007, 11:10
Autor:
TASRTASR

Delegáti republikového snemu ĽS-HZDS by mali dnes rozhodnúť, kto povedie stranu najbližšie dva roky. Rokovanie v poradí XVII. snemu ĽS-HZDS sa začalo krátko pred 11. hodinou v Nitre.

O najvyššiu stranícku funkciu sa pôvodne uchádzali súčasný líder Vladimír Mečiar a podpredseda strany Viliam Veteška. Toho však v piatok hospitalizovali na neurologickej klinike na bratislavských Kramároch, kde sa podrobuje vyšetreniam a na sneme sa nezúčastňuje. Poslanec za ĽS-HZDS Tibor Mikuš dnes po príchode na snem označil za "veľmi pravdepodobné", že Mečiar bude mať iného protikandidáta. Svoju vlastnú kandidatúru Mikuš nevylúčil a poznamenal, že sa nikdy nebránil výzvam.

Mečiar stojí na čele ĽS-HZDS od jej vzniku v roku 1991. Veteška bol po Milanovi Kňažkovi druhým vyzývateľom Mečiara na súboj o predsednícke kreslo. Jeho kandidatúru podporili niektoré okresné snemy. Z ôsmich regionálnych snemov získal Mečiar podporu v siedmich. Len trnavská krajská organizácia, ktorej šéfuje Mikuš, podporila Vetešku.

O predsedovi ĽS-HZDS rozhodne 267 delegátov, ktorí určia aj program snemu a spôsob voľby predsedu. Podľa stanov ĽS-HZDS je voľba tajná, ak delegáti nerozhodnú inak.

Okrem kresla predsedu by mali delegáti rozhodnúť aj o obsadení funkcií dvoch podpredsedov, ústredného tajomníka, hospodára a členov republikového predstavenstva.

Na sneme sa očakáva aj diskusia o údajnom predvolebnom kupovaní hlasov delegátov v prospech Viliama Vetešku. Podozrenie z takejto činnosti vyslovil na poslednom predsnemovom republikovom predstavenstve samotný Mečiar.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 16:16