Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton ŠafárikTASR/Michal Svítok
StoryEditor

SIS si chce sama rozšíriť kompetencie: Agenti by sa mohli vydávať aj za novinárov

11.05.2018, 10:37
Novela precizuje niektoré paragrafy, ale aj rozširuje možnosti tajných.

Slovenská informačná služba chce výrazne znovelizovať zákon o sebe samej. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby sa o to nepokúšala cez pripomienky k zákonu o policajnom zbore. Ten otvoril ešte exminister vnútra Tomáš Drucker, aby sa zmenil spôsob voľby policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie.

Takýmto spôsobom však SIS obchádza širšiu diskusiu k zákonu a vyhýba sa pripomienkam verejnosti, jednotlivých ministerstiev a ďalších organizácii, ktoré sú do procesu tvorby zákona bežne zapojené.

Využívanie novinárskych preukazov

Tajní však tvrdia, že pripomienky boli uplatnené v rámci štandardného pripomienkového konania. "Slovenská informačná služba ako subjekt, ktorý nemá právo zákonodarnej iniciatívy, nimi reflektovala na aktuálne potreby legislatívnej úpravy zákona o štátnej službe ako aj zákona o SIS," napísal v stanovisku hovorca SIS Branislav Zvara.

Proti takémuto spôsobu novelizácie zákona o informačnej službe je predseda výboru na kontrolu SIS a poslanec hnutia OĽaNO Gábor Grendel: „Ak potrebuje SIS novelizovať zákon, tak by to mala urobiť štandardnou legislatívnou cestou.“ Výhradu má najmä k navrhovaným novým pravidlám spolupráce služby s novinármi. V súčasnosti je to zákonom zakázané a výnimku, o ktorej musí byť informovaný parlamentný kontrolný výbor, môže na žiadosť riaditeľa tajnej služby udeliť len premiér.

Táto podmienka aj naďalej zostáva, no SIS navrhuje do zákona pridať formuláciu, ktorá by jej v určitých prípadoch rozviazala ruky a obmedzenie by neplatilo, „ak ide o zabezpečovanie informácií zo zahraničných zdrojov alebo ak ide o spravodajskú činnosť zameranú na terorizmus a trestnú činnosť ohrozujúcu základy a bezpečnosť Slovenskej republiky“. SIS chce napríklad využívať v rámci krytia aj novinárske preukazy.

Grendel sa obáva, že zmena pravidiel by mohla viesť k tomu, že informačná služba sa bude do redakcií snažiť dostať svojich ľudí, „aby mala pod kontrolou informácie, s ktorými tieto médiá pracujú. To je neprípustné a systém, ktorý platí dnes, je podľa mňa správny“. Zároveň dodal, že na budúci týždeň bude zasadnutie kontrolného výboru, kde na tému novelizácie budú diskutovať s riaditeľom SIS Antonom Šafárikom.

Ide len o úvodnú fázu

Dvadsať strán pripomienok informačnej služby novelizuje viaceré paragrafy v zákone o SIS. Návrhy tajných upravujú technické veci, ale rozširujú aj kompetencie služby.

SIS zdôrazňuje, že výsledná podoba návrhu bude jasná až po jeho ústavnoprávnom prerokovaní a uplatnenie pripomienok je len úvodnou fázou celého legislatívneho procesu.

"Nevyhnutnosť doplniť legislatívu je odôvodnená predovšetkým prijímaním nových strategických dokumentov reflektujúcich na aktuálnu bezpečnostnú situáciu najmä v oblasti boja proti hybridným hrozbám, extrémizmu a terorizmu, pričom navrhované zmeny zákona nie sú ničím novým, ale vychádzajú z materiálu, ktorý už v nedávnej minulosti úspešne prešiel medzirezortným pripomienkový konaním, vrátane diskusie odbornej i laickej verejnosti, ako i akademickej obce," tvrdí Zvara.

V čase, keď HN žiadali stanovisko SIS, na prípad upozornil aj člen predsedníctva Progresívneho Slovenska Martin Dubéci.

01 - Modified: 2024-04-18 16:57:09 - Feat.: - Title: Trináste dôchodky majú podľa rozpočtovej rady negatívny vplyv na dlhodbú udržateľnosť 02 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 03 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 04 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná 05 - Modified: 2024-04-05 12:24:58 - Feat.: - Title: Keď Slovensko je pre teba nekonečné pieskovisko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:58