TASR – František Iván
StoryEditor

Košický súd rozhodol o Vadalovi. Bude vo vydávacej väzbe

20.04.2018, 10:53
Autor:
TASRTASR
Taliansky podnikateľ doteraz sedel v predbežnej väzbe.

Krajský súd v Košiciach rozhodol v piatok o zmene väzby pre talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu z predbežnej na vydávaciu. V Taliansku je Vadala trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz. 

"Krajský súd v Košiciach zistil splnenie zákonných podmienok na vzatie Antonina V. do vydávacej väzby, pretože dôvody väzby u menovaného kontinuálne pretrvávajú od momentu jeho vzatia do predbežnej väzby.

Aj v tomto štádiu trestného konania je nevyhnutné zabezpečiť prítomnosť menovaného na územní Slovenskej republiky, aby nedošlo k zmareniu účelu tohto konania o európskom zatýkacom rozkaze," uviedla pre novinárov hovorkyňa krajského súdu Anna Pančurová. Vydávacia väzba začína plynúť od piatka. 

Vo väzbe do vydania

Ďalší procesný proces je v rukách krajskej prokuratúry. "O prepustení obvineného z vydávacej väzby rozhodne príslušný sudca dňom, keď dôjde k vydaniu osoby orgánom štátu pôvodu," dodala Pančurová. 

"Súd rozhodol o vydávacej väzbe a môj klient reagoval tak, že sa vzdal práva sťažnosti," povedal novinárom právny zástupca obvineného Jaroslav Hamza. Rozhodnutie je právoplatné, kedy bude Vadala vydaný do Talianska, závisí podľa neho od viacerých okolností. K obvineniam sa nevyjadroval.

Prísne bezpečnostné opatrenia

 Rozhodnutie padlo na neverejnom zasadnutí a sprevádzali ho prísne bezpečnostné opatrenia. Vadalu predviedli a odviedli do pojednávacej miestnosti tzv. kukláči netradične bočným vchodom. Novinári, ktorí boli na chodbe, ho tak mohli vidieť len priamo v miestnosti, do ktorej mali prístup na chvíľu pred začiatkom zasadnutia.

Krajský súd v Košiciach rozhodol najprv o jeho vzatí do predbežnej väzby, voči čomu Vadala podal sťažnosť, ktorú Najvyšší súd SR 12. apríla zamietol. 

Stíhanie za drogy

V Taliansku je stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami.

Podľa obvinenia sa spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky.

Zabezpečenie prítomnosti

"Európsky zatýkací rozkaz bol rozšírený o ďalší skutok spočívajúci v páchaní trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti," uviedol 9. apríla hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko.

Účelom vydávacej väzby je podľa neho zabezpečenie prítomnosti vyžiadanej osoby a zabránenie, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze.

Nové obvinenie

Taliansky podnikateľ najnovšie čelí aj obvineniu pre pokus zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a pokus zločinu subvenčného podvodu. Vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry uznesením z 13. apríla začala v tejto veci trestné stíhanie.

Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry sa to týkalo pokusu vylákať v roku 2009 od Pôdohospodárskej platobnej agentúry eurodotácie v celkovej výške zhruba 120-tisíc eur. 

O aktivitách a kontaktoch talianskeho podnikateľa na Slovensku písal okrem iného pred svojou násilnou smrťou investigatívny novinár Ján Kuciak.

01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 03 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 04 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:26