TASR
StoryEditor

My nie, ani my nie, vyhovárajú sa úrady. Prečo dostal Okoličány veľký náskok?

12.04.2018, 15:22
Autor:
redredTASRTASR
Vydanie európskeho zatykača na Róberta Okoličányho môže trvať týždne.

Na východoslovenského bosa Róberta Okoličányho, ktorého v stredu (11.4.) Najvyšší súd (NS) SR odsúdil za viacero vrážd, zosnovanie zločineckej skupiny a iné závažné trestné činy na doživotný trest odňatia slobody, nebude tak skoro možné vydať európsky zatýkací rozkaz.

Najskôr by ho nemohli vypátrať v adrese trvalého bydliska košickí policajti či príslušníci Policajného zboru (PZ) SR a až potom by do hry vstúpil prvostupňový Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS).

​ŠTS by mohol vydať spomínaný európsky zatýkací rozkaz až potom, keď mu bude doručený rozsiahly spisový materiál z NS SR a rozsudok tohto odvolacieho súdu. TASR to vo štvrtok potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Spis má v tejto dlhoročnej súdnej kauze takmer 20-tisíc strán.

Doručenie rozsudku a spisového materiálu podľa neoficiálnych informácií TASR môže trvať až týždne. V prípade neúspechu európskeho zatýkacieho rozkazu by potom mohol byť vydaný medzinárodný zatykač.

Polícia tvrdí, že konala proaktívne

Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že kým Okoličány nebol umiestnený vo väzbe, nejde o ich kompetenciu. "Odporúčame kontaktovať ministerstvo vnútra, políciu, prípadne prokuratúru," napísalo pre HN tlačové oddelenie rezortu spravodlivosti.

Zlyhanie si nepripúšťa ani polícia, ktorá na svojom oficiálnom facebookovom účte píše, že "od momentu ako polícia obdržala príkazy zo súdu, realizuje všetky potrebné úkony na dodanie odsúdených osôb do výkonu trestu odňatia slobody."

Navyše polícia tvrdí, že je opätovne cieľom nedôvodných útokov voči svojej činnosti. "Napriek tomu, že táto (polícia, pozn. red.) koná len v súlade so zákonom a dokonca proaktívne namiesto príslušných orgánov (súd a prokuratúra)."

Bráni sa aj Najvyšší súd a prokuratúra

„Najvyšší súd obžalovaným okamžite nariadil výkon trestu a zároveň vydal príkaz na dodanie do výkonu trestu," uviedla v reakcii pre Denník N hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. V prípade Okoličányho bol podľa nej odoslaný príkaz príslušnému útvaru policajného zboru faxom.

"Najvyšší súd tak urobil bezprostredne po vynesení rozsudku a po následnom administratívnom spracovaní príkazu na dodanie do výkonu trestu o 15:51,“ vyjadrila sa Važanová a dodala, že NAKA dostala e-mail zo súdu o 14:26.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nemohol zo zákona konať v prípade zadržania východoslovenského bosa Okoličányho. Ten je podľa Denníka N už na úteku v zahraničí. Podobne ako jeho údajná 'pravá ruka' Róbert Nigut, po ktorom polícia bezúspešne pátra už od roku 2013. Vyplýva to zo stránky polície po pátraných a nezvestných osobách.

"Orgány činné v trestnom konaní, vzhľadom na štádium konania pred súdom - verejné zasadnutie o odvolaní, kde prokurátor je len jednou zo strán, nemôžu vydať príkaz na zadržanie alebo odsúdeného zadržať. Je to vo výlučnej pôsobnosti predsedu senátu odvolacieho súdu. V prípade, že predseda senátu takýto príkaz vydá, vykonávajú ho príslušné orgány Policajného zboru. V tejto veci teda prokurátor konať nemal a nemohol. Čo sa týka otázky prípadného sledovania osôb predtým, ako boli právoplatne odsúdené, s touto otázkou sa treba obrátiť na Policajný zbor SR," objasnila vo štvrtok hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Predseda senátu Najvyššieho súdu v stredu vydal príkaz polícii na dodanie Okoličányho do ústavu na výkon trestu odňatia po vynesení rozsudku, kde padli tri doživotné tresty odňatia slobody a ďalším členom skupiny udelil súd dlhoročné tresty za mrežami.

01 - Modified: 2022-02-18 10:03:35 - Feat.: - Title: Ako sa bavila mafia či politici v 90. rokoch? Najviac za pesničku som dostal od Kočnera, spomína DJ Flebo 02 - Modified: 2022-02-21 08:55:32 - Feat.: - Title: Milovala publicitu, vládla ako muž. Bábika bola prvou "krstnou matkou" neapolskej mafie 03 - Modified: 2022-02-05 13:48:47 - Feat.: - Title: Kultový Godfather oslavuje päťdesiatku: Zahrali si v ňom aj skutoční mafiáni, Sinatru rozčúlilo, že sa ním inšpirovali 04 - Modified: 2022-01-03 10:11:19 - Feat.: - Title: Volali ju Bábika. Zabila vraha svojho manžela, bola kráľovnou krásy aj prvou ženou, ktorá šéfovala mafii 05 - Modified: 2021-10-27 10:06:51 - Feat.: - Title: Obávaná Yakuza slabne a prichádza o tisíce členov. Nájsť si prácu bez malíčka nie je ľahké
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:29