TASR - Milan Kapusta
StoryEditor

Silný vietor aj sneženie komplikuje situáciu na Slovensku. Obce na východe Slovenska sú bez elektriny

18.03.2018, 15:05
Autor:
TASRTASR
V nedeľu bude naďalej veľmi veterno, najmä na východe Slovenska.

Nepriaznivé počasie na východe Slovenska komplikuje aj dodávky elektrickej energie.

V nedeľu k 15.00 h eviduje Východoslovenská distribučná (VSD) na svojom vymedzenom území približne 1250 odberných miest bez elektriny. "Ide o lokality Muráň, Nová Sedlica (okres Snina) a Gočaltovo (okres Rožňava). Obnovenie distribúcie elektriny sťažuje najmä silný vietor a neprejazdné cesty," informovala TASR Andrea Vlková z VSD.

Doplnila, že vzhľadom na veľmi nepriaznivé počasie ide o relatívne veľmi nízky počet odberných miest bez elektriny. "Vo viacerých prípadoch bolo možné premanipulovať trasu zásobenia odberateľov," uzavrela.

Popadané stromy

Popadané stromy zamestnávajú od nedeľňajšieho rána aj hasičov v Banskobystrickom kraji. Do 14.00 h mali viacero výjazdov najmä v okrese Revúca, kde narobil problémy silný vietor.

Ako TASR informovali z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici, spadnuté stromy si vyžiadali ich zásah na Prednej Hore, problémom boli tiež v Jelšave a na ceste na Muráň. V Kameňanoch spadol strom na elektrické vedenie a z Muránskej Huty im zasa hlásili nebezpečne naklonený strom nad cestou.

Popadané stromy hasiči odstraňovali aj v Červenej Skale v okrese Brezno. Na všetky zásahy vyrážali dvaja až traja príslušníci HaZZ.

Naďalej bude veterno

V nedeľu bude naďalej veľmi veterno, najmä na východe Slovenska. Na svojej facebookovej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal viacero výstrah.

"Pri snežení, veľmi nízkej teplote vzduchu a silnom vetre sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje a na pocit bude veľmi chladno," upozorňujú meteorológovia. Prejaví sa to najmä v Prešovskom a Košickom kraji, kde SHMÚ pred týmito javmi vydalo výstrahy. Vietor má začať slabnúť až vo večerných hodinách.

V okrese Košice a Trebišov platí až do 12.00 h výstraha druhého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi. "Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerný a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," vysvetľuje SHMÚ.

V noci zo soboty (17.3.) na nedeľu SHMÚ zaznamenal veľmi vysokú priemernú rýchlosť vetra, ktorá sa na Slovensku v nižších polohách bežne nevyskytuje. "Napríklad na stanici na košickom letisku chýbalo málo a mali by sme v tejto lokalite, ktorá je v nadmorskej výške len 230 metrov, víchricu," informujú meteorológovia.

01 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 02 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:16 - Feat.: - Title: Známa meteorologička o príchode studeného frontu pre HN: Pocitovo bude ešte chladnejšie, niekde aj nasneží 04 - Modified: 2024-04-13 10:09:43 - Feat.: - Title: Čaká nás slnečná nedeľa, teploty vystúpia až na 26 stupňov Celzia 05 - Modified: 2024-04-12 10:42:57 - Feat.: - Title: Teplé oblečenie neodkladaj, vracia sa zima a teploty môžu klesnúť až o 20 stupňov. Kedy očakávať prudkú zmenu počasia?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:34