George SorosReuters
StoryEditor

Politológ: Vytiahnutie Sorosa je definitívny začiatok Ficovho konca, správa sa ako Mečiar pred pádom

05.03.2018, 16:25
Vytiahnutie Georga Sorosa je podľa politológa Tomáša Koziaka prejavom zúfalstva premiéra Roberta Fica.

Prekročenie červenej čiary či prejav zúfalstva. Aj tak hodnotil dnešné vyjadrenie premiéra Roberta Fica politológ Tomáš Koziak, ktorý neskrýval svoje prekvapenie.

Fico totiž na brífingu dal do súvisu politickú krízu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej so stretnutím prezidenta Andreja Kisku s finančníkom a filantropom Georgom Sorosom.

Kisku preto vyzval, aby verejnosti vysvetlil, čo robil 20. septembra 2017 v New Yorku, "kde prebehlo stretnutie, na ktorom nemal Kiska so sebou žiadneho zástupcu slovenského ministerstva zahraničných vecí. Žiadam odpoveď, o čom bolo toto stretnutie s istým človekom, čo má pochybné meno. Ten človek sa volá George Soros," vyhlásil Fico, ktorý tvrdil, že na Slovensku sa deje pokus o destabilizáciu krajiny.

Cieli na "najhlúpejšiu časť voličov"

Koziakovi toto premiérovo vyjadrenie pripomenulo kampaň pred poslednými prezidentskými voľbami, kedy Fico Kisku obvinil z toho, že je scientológ.

"Opäť vyťahuje karty, ktoré sú orientované na najhlúpejšiu časť voličov. Toto nemôže zdravo uvažujúci človek akceptovať," tvrdí politológ. "Je to prekročenie červenej čiary, zostal som v šoku," dodal Koziak s tým, že vytiahnutie Sorosa považuje za definitívny začiatok Ficovho konca.

Ako Mečiar pred pádom

Podľa Koziaka podobne ako dnes Fico reagoval aj Vladimír Mečiar krátko pred pádom. Dokonca vidí viaceré analógie medzi obdobím pred koncom Mečiara a súčasnosťou - "vražda Remiáša, únos prezidentovho syna, korupčné aféry a rétorika o západnom a židovskom sprisahaní."

"Po vražde novinára sa hovorilo, že sa vraciame do 90. rokov a Fico to dnes len potvrdil," konštatuje Koziak, podľa ktorého je vytiahnutie Georga Sorosa prejavom premiérovho zúfalstva.

Na záver Koziak zopakoval svoj názor, že Fico "zaútočil na najnižšie emócie najhlúpejšej časti voličov, pretože tomuto môže uveriť len ten, kto verí na židovské sprisahanie a podobné nezmysly."

Kiska o stretnutí so Sorosom informoval sám

O stretnutí so Sorosom v rámci pracovnej cesty v USA informoval sám prezident na svojom oficiálnom facebookovom účte 25. septembra 2017.

V statuse stojí: "Krátku diskusiu o rómskej problematike sme mali aj s podnikateľom a filantropom Georgeom Sorosom. Stretnutie inicioval na základe minulotýždňovej titulky v New York Times, kde písali o úspešnom príbehu Rómov v Spišskom Hrhove. Už roky sa jeho nadácia venuje práve rómskej problematike."

Miliardár Soros je tŕňom v oku konšpiračných teoretikov, ktorí ho vinia z toho, že v zákulisí ovplyvňuje dianie vo svete. Činia ho zodpovedným napríklad aj za migračnú krízu. Na protisorosovskej rétorike si postavil svoju kampaň pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami aj súčasný maďarský premiér Viktor Orbán.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:21