Rektor UPJŠ Pavol SovákTASR/František Iván
StoryEditor

Internáty potrebujú viac ako sľubovaných dvadsať miliónov, odkazujú rektori z východu

02.02.2018, 11:44
Autor:
TASRTASR
Stav internátov je taký, aký je, ak máte zariadenie od 70-rokov bez komplexnej rekonštrukcie, popisuje rektor košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Rektori košických univerzít vítajú znovuotvorenie otázky rekonštrukcie internátov, ktorou sa vláda a rezort školstva začali zaoberať. Zároveň však upozorňujú, že na ich obnovu je potrebných viac peňazí ako vyčlenených desať miliónov eur a ďalších desať miliónov v prípade, ak sa bude slovenskej ekonomike dariť.

Zhodli sa na tom na piatkovom brífingu rektorka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) Jana Mojžišová, rektor Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Stanislav Kmeť a rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Pavol Sovák (na snímke).

Rektori a riaditelia študentských domovov podporujú iniciatívu Študentskej rady vysokých škôl, ktorá poukázala na nesplnený sľub premiéra z roku 2015, kedy študentom sľúbil rekonštrukciu internátov vo výške 50 miliónov eur.

"Technický stav internátov alebo študentských domov na UPJŠ je taký, aký je, ak máte zariadenie od 70-tych rokov bez komplexnej rekonštrukcie," uviedol rektor UPJŠ Pavol Sovák na margo stavu internátov. Slovenská rektorská konferencia podľa neho schválila rozpočet na 50 miliónov eur pre všetky vysoké školy, vrátane zvýšenia bonifikácie pre bratislavské vysoké školy.

"Naše stanovisko nie je proti vláde. Naopak, chceme poukázať na to, že veľmi potrebujeme túto pomoc a nádejame sa, že aj náš apel prispeje k tomu, aby minimálne tých 50 miliónov prišlo, pretože to bude na dobro veci," zdôraznil Sovák.

Podľa rektora TUKE Stanislava Kmeťa sa v uplynulom období investovali relatívne veľké peniaze, najmä zo štrukturálnych fondov do prístrojových vybavení a infraštruktúry. "Myslím si, že práve teraz investície do internátov by tak zrovnomernili celé to naše prostredie," skonštatoval Kmeť.

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach má dva internáty s kapacitou 800 miest, ktoré sú obsadené na 100 percent.

"Menili sme okná a zatepľovali sme budovu, avšak máme veľmi akútny stav, čo sa týka výťahov, sociálnych zariadení, teda kúpeľní, kuchýň a celkovej elektroinštalácie. Sú to skutočne havarijné stavy, ktoré ohrozujú bezpečnosť študentov. Celkovo by sme potrebovali na opravu týchto internátov okolo troch miliónov len my, aby spĺňali základný bezpečnostný štandard," povedala rektorka UVLF Jana Mojžišová.

Podľa predsedu Študentskej rady vysokých škôl Bálinta Lovásza, schválené peniaze vo výške 10 miliónov eur a sľúbených ďalších 10 miliónov eur nepostačujú. Otázka štrajku však nie je podľa neho nateraz aktuálna, aj keď sú pripravení robiť i nátlakové akcie.

"Myslím si, že vláda a koalícia je pripravená rokovať a dúfam, že koaliční partneri pochopia vážnosť tejto situácie," uviedol Lovász s tým, že odpoveď premiéra na ich list zatiaľ nedostali. Budúci týždeň sa tiež plánujú ozvať členom vládnej koalície.

01 - Modified: 2024-03-15 10:44:02 - Feat.: - Title: Legendárny bratislavský podnik na Mlynoch končí. Medzi študentmi bol obľúbený dlhých 14 rokov 02 - Modified: 2023-10-30 10:22:06 - Feat.: - Title: Študenti majú problém. Väčšina slovenských internátov je úplne plná, ubytuješ sa len málokde 03 - Modified: 2023-09-18 12:00:00 - Feat.: - Title: 25-ročný človek, ktorý sa po škole nevráti na Slovensko, stojí štát viac ako 2 a pol milióna eur, hovorí predsedníčka študentskej rady 04 - Modified: 2023-09-08 12:20:24 - Feat.: - Title: Stav slovenských internátov už kritizujú aj úrady. Školy na opravy kašlú, plesne a zatečené steny sú bežná prax 05 - Modified: 2023-08-31 14:07:35 - Feat.: - Title: Internáty zdraželi. Pozrite sa, koľko musia študenti platiť za staré izby v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:42