PolíciaHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Polícia odmieta informácie o detskej prostitúcii spojenej so syfilisom v Trebišove

30.01.2018, 19:13
Autor:
TASRTASR
Vyjadrenia niektorých médií označila polícia za účelové, tendenčné a hrubo skresľujúce objektívne skutočnosti.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru Košice sa ohradilo voči medializovaným informáciám o šírení infekčného ochorenia syfilis v Trebišove, ktoré je údajne spojené s prostitúciou detí z rómskej osady.

"Považujeme za neobjektívne a nesprávne informácie prezentované niektorými mienkotvornými médiami, politikmi i ďalšími osobami verejného života, že medzi poškodenými osobami sú deti vo veku sedem až desať rokov, ktoré poskytujú sexuálne služby," uvádza sa v utorkovom stanovisku polície.

Z materiálov, ktorými disponuje Okresné riaditeľstvo Policajného zboru (OR PZ) v Trebišove, vyplýva, že medzi nakazenými sa nachádza 11 maloletých osôb, z toho deväť chlapcov a dve dievčatá. "Najmladšie dievča je vo veku 13 rokov a chlapec vo veku 12 rokov. Poukazujúc na zistené informácie a vykonávané vyšetrovanie nebol ani u jednej z týchto maloletých osôb potvrdený sexuálny styk vykonávaný prostitúciou," informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Vzhľadom na odstup času, ktorý uplynul od nakazenia chorobou po získanie informácie - v niektorých prípadoch viac ako rok, je vyšetrovanie takýchto vecí podľa polície aj vzhľadom na vek a mentálnu vyzretosť nakazených osôb zvlášť náročné. "V niektorých prípadoch preverovanie a vyšetrovanie naďalej prebieha aj z dôvodov, že u niektorých maloletých bolo potvrdené, že dané ochorenie získali v rodinnom prostredí s nízkym hygienickým štandardom," uviedla polícia s tým, že nie je ničím výnimočným, ak na jednom lôžku spí šesť až osem rodinných príslušníkov.

Trebišovská polícia začala vykonávať vyšetrovanie

V kontexte médiami uverejnených informácií, ktoré sa odvolávajú na vyjadrenia lekárov, že príčinou šírenia syfilisu je prostitúcia aj maloletých osôb, OR PZ v Trebišove poukazuje na to, že ak by bola táto informácia pravdivá, tak Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trebišove by zaznamenal zvýšený počet hlásených prípadov syfilisu u majoritnej časti obyvateľstva, ktorej sú tieto sexuálne služby poskytované. To sa však nepotvrdilo.

"Aj keď nemožno poprieť fakt, že v meste Trebišov je niekoľko osôb, ktoré ponúkajú sexuálne služby, podľa zistení polície tieto osoby nie sú nakazené pohlavnou chorobou a sú plnoleté. Zároveň je potrebné zdôrazniť, že Okresnému riaditeľstvu Policajného zboru v Trebišove doposiaľ nebolo doručené ani jedno oznámenie o výskyte uvedenej pohlavnej choroby od žiadneho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti mimo spomínaného Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trebišove," uvádza polícia.

Zákonnou povinnosťou každého poskytovateľa zdravotnej starostlivosti je pritom vypísať hlásenie o pohlavnej chorobe, ktorého súčasťou je informácia, či osoba poskytovala sexuálne služby, alebo mala kontakt s osobou, ktorá sexuálne služby poskytovala.

V súvislosti s mediálne prezentovanými vyjadreniami lekárov o poskytovaní sexuálnych služieb maloletými osobami vo veku sedem až desať rokov začala trebišovská polícia vykonávať vyšetrovanie vo veci podozrenia zo spáchania zločinu sexuálneho zneužívania.

Vyjadrenia médií sú účelové, tvrdí polícia

Informáciu o pohlavnej chorobe syfilis, ktorá sa vo zvýšenej miere vyskytla v miestnej rómskej osade, pričom poškodenými mali byť aj maloleté osoby, získalo OR PZ v Trebišove začiatkom roka 2017. Na základe týchto informácií okresný policajný riaditeľ zvolal stretnutie, ktoré sa konalo v marci za účasti predstaviteľov RÚVZ, štátnej a mestskej polície, úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, trebišovskej nemocnice a dermatovenerológa Ondreja Bobíka. Po oboznámení sa so situáciou bol dohodnutý ďalší postup s cieľom znížiť nárast ochorení pohlavnou chorobou.

"Na podklade tohto pracovného stretnutia bolo Okresnému riaditeľstvu Policajného zboru v Trebišove dňa 21. marca 2017 doručené oznámenie z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trebišove, v ktorom bolo uvedených 45 prípadov výskytu pohlavnej choroby syfilis zaznamenanej v roku 2016 u osôb mladších ako 18 rokov. Pred týmto dátumom polícia v Trebišove nedisponovala žiadnym oznámením týkajúcim sa ochorenia pohlavnou chorobou syfilis," informovala Ivanová.

Vyjadrenia niektorých médií označila polícia za účelové, tendenčné a hrubo skresľujúce objektívne skutočnosti o šírení nákazy syfilis v meste Trebišov.

01 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 02 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 03 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol 04 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 05 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:20