Martina LubyováTASR
StoryEditor

Lubyová robí na ministerstve veľké zmeny. Od opozície zožala kritiku

03.01.2018, 11:59
Autor:
TASRTASR
Ministerka sa rozhodla zrušiť Inštitút vzdelávacej politiky.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR mení organizačnú štruktúru. Chce tým zabezpečiť efektívnejší chod rezortu, posilnenie analytického útvaru aj zníženie počtu administratívnych zamestnancov. Medzi prvými vzniká nový odbor celoživotného vzdelávania a analýz vzdelávacej politiky (OCŽVaAVP). A to zlúčením doterajšieho Inštitútu vzdelávacej politiky a odboru celoživotného vzdelávania. Informoval o tom komunikačný odbor MŠVVaŠ SR.

"Jedna z prvých úloh, ktorú som si dala po mojom nástupe na pozíciu ministerky, bola personálna analýza fungovania rezortu. Výsledkom toho je nová organizačná štruktúra, ktorej cieľom je premeniť ministerstvo na moderný a efektívny úrad poskytujúci dobrý servis pre občanov a naše partnerské inštitúcie," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS).

Rezort zmeny obhajuje

Nový odbor celoživotného vzdelávania a analýz vzdelávacej politiky má skvalitniť a posilniť oblasť celoživotného vzdelávania, v ktorom rezort dlhodobo pociťoval rezervy. To kritizovala aj Európska únia.

Rezort uvádza viaceré dôvody, pre ktoré pristúpilo k zmenám. Chce naplniť Stratégiu 2020, ktorá sa týka účasti dospelej populácie na celoživotnom vzdelávaní. Hovorí aj o analytickej podpore pri novelizácii zákona o odbornom vzdelávaní, o príprave zrušenia projektu Národného ústavu celoživotného vzdelávania (NÚCŽV).

Vznikne výskumné pracovisko

Zmeny si podľa rezortu vyžiadala aj analýza vzdelávacích programov, ako aj potreba zefektívnenia fungovania analytických a výskumných inštitúcií financovaných z verejných zdrojov v rámci rezortu. "Táto problematika bude riešená v rámci Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania v oblasti hodnotenia a zvyšovania kvality," doplnilo ministerstvo.

Dodáva, že tak vznikne výskumné pracovisko, pričom počet zamestnancov sa z pôvodných piatich navýšil na 13. "Nový analytický odbor bude mať súčasne väčšie kompetencie v centrálnom aparáte rezortu školstva. V ďalších krokoch bude odbor rozdelený tak, aby bola značka Inštitútu vzdelávacej politiky zachovaná a aby sa oddelenia odboru funkčne optimalizovali," vysvetlil odbor komunikácie ministerstva.

Kritika opozície

Ministerstvo školstva zrušením analytického útvaru Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP) potvrdzuje nechuť uskutočniť systémové zmeny, tvrdia opozičné strany OĽaNO a SaS. OĽaNO zároveň vyzýva ministerku školstva Martinu Lubyovú (nom. SNS), aby svoje rozhodnutie prehodnotila. OĽaNO bude žiadať vysvetlenie na rokovaní parlamentného školského výboru.

"Rušenie analytických inštitútov na ministerstvách je nesystémovým krokom, ktorý bude mať negatívny vplyv na kvalitu rozhodnutí v rezorte. V konečnom dôsledku takýto krok žiadne financie neušetrí," uviedla líderka OĽaNO Veronika Remišová. Ako príklad uviedla ministerstvo dopravy, ktoré zrušilo analytický Inštitút stratégie. "Rušenie týchto analytických útvarov považujeme za obrovskú chybu," doplnila.

Miroslav Sopko vidí za rušením IVP "vybavenie si účtov s neposlušnými analytikmi, vrátane ich dnes už bývalého šéfa Mateja Šiškoviča, ktorí navrhovali v poslednej revízii verejných výdavkov opatrenia vedúce k úspore vyše 80 miliónov". Obyčajní žiadajú ministerku, aby opäť zriadila samostatný analytický útvar.

Zrušenie IVP kritizuje aj poslanec Národnej rady SR za SaS Branislav Gröhling. "Ministerstvo opätovne dokazuje, že SNS o reformu školstva nemá najmenší záujem. Ministerka Lubyová spravila ďalší krok k tomu, aby sa na ministerstve školstva o žiadnych reformných snahách alebo návrhoch na zlepšenie ani len nehovorilo," uviedol Gröhling. Cieľom rušenia IVP je "vypudiť z procesu rozhodovania vládnych politikov odbornosť".

01 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 02 - Modified: 2024-03-18 23:05:26 - Feat.: - Title: Rezort školstva upozornil na pochybný seminár. Ide o pavedecké výmysly a konšpiračné teórie, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-03-16 13:28:20 - Feat.: - Title: Ministerstvo školstva zverejnilo mapu základných škôl, ktoré sa rozhodli učiť po novom 04 - Modified: 2024-03-06 09:19:30 - Feat.: - Title: Drucker chystá zmeny v maturitách. Ako by mohli vyzerať po novom? 05 - Modified: 2024-02-23 12:44:29 - Feat.: - Title: Digitalizácia viazne, školstvu chýbajú peniaze. Čerpanie eurofondov má nedostatky, tvrdí minister
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:49