StoryEditor

Obce žiadajú peniaze na opravy škôl v havarijnom stave

Ministerstvo školstva má zosumarizovať požiadavky miest a obcí o štátnu dotáciu na opravu škôl. Obce si mali podať žiadosť prostredníctvom okresných úradov do 14. marca. Na opravu škôl v havarijnom stave v rámci SR pôjde 300 mil. Sk a na dokončenie stavieb vyše 500 mil. Sk, pričom peniaze majú obce dostať v apríli a máji. Viacero škôl v Žilinskom kraji sa sťažuje, že ich riadne a včas o celej veci neinformovali. "Ministerstvo financií vydalo spoločný metodický pokyn s ministerstvom školstva o požiadanie dotácií zo štátneho rozpočtu. Bolo to publikované v Obecných novinách 3. marca, okrem toho ministerstvo školstva usmerňovalo prostredníctvom svojej linky aj okresné úrady, čiže informácií bolo dosť," tvrdí Jozef Mikš, riaditeľ odboru ministerstva financií. Podľa neho dva týždne museli obciam stačiť na prípravu žiadostí. "Metodika nevystihuje podstatu veci, pretože prednosť by mali mať školy, ktoré sú v havarijnom stave. Mal to s nami prerokovať Okresný úrad v Čadci, nič také sa nestalo. Potrebujeme vyše 10 mil. Sk, ale pochybujem, že ich všetky dostaneme," povedal primátor Turzovky Miroslav Rejda. Primátor Vrútok Ľubomír Bernát uviedol, že informácie dostali z publikácie Škola a obec. Po metodickej stránke však zlyhal Okresný úrad v Martine, čo považuje za chybu. Podobný názor má aj starosta Terchovej Viktor Vallo, keďže každá obec si musela získavať informácie zo zdrojov, ku ktorým sa dostala. Okresný úrad v Žiline v tomto smere málo pomohol podľa starostu Alfonza Kocaňa aj obci Strečno. "K problematike finančných prostriedkov na opravy škôl sa primátori miest a starostovia obcí okresu Sabinov stretli na pôde Mestského úradu v Sabinove celkom trikrát," uviedol pre HN primátor Sabinova Peter Molčan. Podľa jeho slov spolupráca s OÚ k tejto problematike bola dobrá. Nevedel si však vysvetliť rozpor vo výške finančných prostriedkov, ktoré požaduje mesto (23,3 mil. Sk) a informáciou na internetovej stránke Ministerstva školstva SR, kde pri meste Sabinov figurovala suma 18,2 mil. Sk. Za dobrú označil informovanosť a spoluprácu okresného úradu s tunajšou samosprávou aj prednosta Mestského úradu v Stropkove Ján Obšajsník. Ako povedal informáciu dostali včas, takže mali priestor na spracovanie podkladov. Reálne potreby mesta na nevyhnutné opravy škôl v Stropkove predstavujú 4,6 mil. Sk.
Starosta obce Široké okres Prešov Stanislav Bartoš sa o možnosti uchádzať sa o finančné prostriedky od štátu dozvedel z Obecných novín. O štátnu dotáciu sa však obec nemohla uchádzať, keďže nemá list vlastníctva. "Na skutočnosť, že okresný úrad nám nedodal list vlastníctva na školské budovy, som písomne upozorňoval už pred rokom. Z toho dôvodu sme nepodpísali delimitačný protokol. Napriek tomu nám zo zákona prináleží starať sa o budovy školy," skonštatoval. Mimochodom, ako povedal, len na najnevyhnutnejšie opravy by obec potrebovala minimálne 1,2 mil. Sk.
Mestá a obce v okrese Nitra by potrebovali na rekonštrukcie a technické zhodnotenie školských objektov viac ako 165 mil. Sk. Okresný úrad dostal žiadosti o prefinancovanie 201 investičných akcií, v rámci ktorých sa rozpočtové náklady pohybujú od 30 000 Sk až po niekoľko miliónov korún. Podľa vedúceho ekonomického úseku odboru školstva OÚ Petra Hrabárika požiadali v regióne o financovanie stavebných prác viac ako dve tretiny miest a obcí. Vlastné zdroje zriaďovateľov škôl však tvoria iba približne 10 až 20 percent plánovaných obstarávacích nákladov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. máj 2024 10:41