StoryEditor

Na súd mieri ďalšia nebanka

Pred Špeciálny súd sa už čoskoro postaví ďalší šéf nebankového subjektu -- Matúš Grega, ktorého spoločnosť AGW Invest spôsobila približne 15-tisíc klientom vyše dvaapolmiliardovú škodu. Rovnako ako v prípade šéfov nebankového impéria BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimíra Fruniho, Františka Matika a Mariána Šebeščáka je aj on obžalovaný z podvodu. Aj v prípade AGW dostávali klienti zo začiatku vysoké výnosy. Neskôr sa však z toho stala podľa polície nezvládnuteľná pyramídová hra. Grega však tvrdí, že žiaden slovenský zákon neporušil.
Čas kúzelníkov
"S odstupom času to hodnotím ako neukončené podnikanie. Videl som už veľa kúzelníkov, ale za rok a pol podnikania ťažko hodnotiť a bilancovať," povedal pre HN bývalý šéf AGW. Obžaloba na Gregu prišla na Špeciálny súd ešte v novembri minulého roka. "Termín pojednávania zatiaľ nie je vytýčený. Sudca si musí najprv naštudovať spis a ten má takmer 250-tisíc listov," dodala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Prokurátor navrhol vypočuť približne 120 svedkov. Grega upozornil, že má za sebou dve operácie, súdu sa však vyhýbať nebude. "Mám právnické vzdelanie, takže nejaké obštrukcie z mojej strany určite neprichádzajú do úvahy."
Niet čo speňažiť
AGW je dnes v konkurze. Prostredníctvom neho sa zo skrachovanej spoločnosti podarilo získať rádovo niekoľko miliónov korún. Správca konkurznej podstaty AGW Jozef Mižák hovorí, že majetok, ktorý by sa dal speňažiť, spoločnosť nemala. Nádej na väčšiu sumu peňazí by im mohla priniesť likvidácia AGW Holdingu, ktorý mal Grega podľa polície založiť s cieľom prelievania peňazí. Sem malo poputovať dva a pol miliardy korún. Spolu so 150 poškodenými sa Mižákovi podarilo docieliť, aby bola vyhlásená likvidácia tohto holdingu. "Nie je tiež isté, či sa tu nachádza vôbec nejaký majetok." Veritelia si na začiatku uplatnili pohľadávky vo výške 3,5 miliardy korún, no správca uznal asi 3 500 veriteľom len 359 miliónov.
Viac než Fruni
Fruni, Šebeščák a Matik sa síce spomedzi nebánk dopustili najväčšieho podvodu, keď klientov pripravili o vyše 14,4 miliardy korún. Najvyšší trest však nedostali. Zatiaľ čo Fruniho a Matika odsúdil Špeciálny súd na jedenásťapolročné väzenie, bývalá šéfka nebankovej spoločnosti Nick Finance Dobroslava K. dostala ešte o pol roka viac. Spôsobená škoda však bola podstatne nižšia ako v prípade BMG a Horizontu -- vyše 398 miliónov. Bratislavský krajský súd už vlani uzavrel aj kauzu nebanky Corrax Bratislava. Spoločníci Július K. a Miroslav B. dostali osem a šesť rokov väzenia. Ani jeden z týchto prípadov ešte nie je definitívne ukončený. Posledné slovo musí povedať Najvyšší súd SR.
Práca pre políciu
Obdobím nebánk boli najmä 90. roky. Polícia však ešte stále vyšetruje niekoľko prípadov. Okrem známeho Drukosu sa polícia zaujíma aj o spoločnosť Bartolomei Finance. Predpokladaná škoda v tomto prípade je 200 miliónov korún. "Stále robíme znalecké posudky," povedal hovorca polície Martin Korch. Bartolomei Finance napriek vyšetrovaniu polície naďalej funguje. "Uvedená kauza sa týka našej spoločnosti, no to ešte neznamená, že sme obvinenou stranou," tvrdí šéf firmy Andrei Bartolomei. Ako dodal, klientom spoločnosti žiadna škoda nevznikla. Spomínaný balík podľa neho predstavuje iba výšku škody, ktorá by im mohla vzniknúť, ak by sa ich investície ukázali ako nedobytné. "To však nepredpokladáme, keďže naše aktíva niekoľkonásobne presahujú spomínanú sumu."

Aj keď exmajitelia Horizontu a BMG Invest Vladimír Fruni a Marián Šebeščák dostali tresty za miliardové podvody len teraz, čoskoro sa už môžu dostať na slobodu. Keďže Fruni strávil vo vyšetrovacej väzbe takmer päť rokov, z jedenásťapolročného pobytu za mrežami (toľko mu vymeral Špeciálny súd) by mu po prípadnej žiadosti o prepustenie za dobré správanie zostali len tri roky. Šebeščák, ktorý v spolupráci s políciou dostal sedem rokov väzenia, môže poputovať na slobodu už v týchto dňoch. Dve tretiny trestu, po ktorých má právo požiadať o prepustenie, už uplynuli. Či Šebeščák požiada o odpustenie zvyšku trestu jeho advokát Pavel Piovarči ešte včera povedať nevedel. "O takýchto veciach sa môžeme rozprávať až vtedy, keď bude rozsudok právoplatný." Tretí z odsúdených František Matík stále polícii uniká.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 20:21