StoryEditor

Justičný spor pokračuje

25.10.2006, 00:00
Slovná prestrelka medzi ministrom spravodlivosti a šéfom Najvyššieho súdu pokračuje. "Som zhrozený z toho, čoho je tento minister spravodlivosti schopný a nie z toho, aký je schopný," vyhlásil včera Karabín.

Slovná prestrelka medzi ministrom spravodlivosti Štefanom Harabinom a šéfom Najvyššieho súdu Milanom Karabínom pokračuje. "Som zhrozený z toho, čoho je tento minister spravodlivosti schopný a nie z toho, aký je schopný," vyhlásil včera Karabín.
Podľa neho totiž minister nemal podávať na Ústavný súd návrh na jeho disciplinárne stíhanie potom, čo Karabín odmietol ministerskú kontrolu zameranú na dodržiavanie zákona o štátnej službe. "Ostatní sudcovia to pokojne môžu vnímať ako zastrašovanie: ak sa nebudete zhodovať s právnym názorom výkonnej zložky, budete sankcionovaní." Najvyšší súd podľa Karabína nemôže byť podriadený kontrole rezortu spravodlivosti - inak by bola ohrozená jeho nezávislosť. Ministerská kontrola sa navyše mala uskutočniť na podnet dvoch bývalých zamestnankýň súdu, ktoré Karabín prepustil. Nevedeli totiž vysvetliť, prečo na súde chýbajú počítače, tlačiarne a kopírky v hodnote asi 1,5 milióna korún. Prepustené pracovníčky dnes pracujú na ministerstve spravodlivosti. "Ani predseda Najvyššieho súdu sa nemôže skrývať za funkciu v prípade, že poruší zákon. O disciplinárnom návrhu rozhodne Ústavný súd a ministerstvo spravodlivosti ho bude v plnej miere rešpektovať," reagoval hovorca rezortu spravodlivosti Michal Jurči. Ústavný súd zatiaľ nerozhodol, či voči Karabínovi začnú disciplinárne stíhanie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 02:01