TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Regulačný úrad ukončí spoluprácu so Zigom. Reaguje na podozrenia o konflikte záujmov

10.11.2021, 11:04
Autor:
TASRTASR
Po medializovaných podozreniach o konflikte záujmov ukončil regulačný úrad s právnickou kanceláriou spoluprácu.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví sa rozhodol ukončiť spoluprácu s právnickou kanceláriou ius aegis advokáta Radoslava Ziga.

Úrad tak reaguje na medializované podozrenia o konflikte záujmov firmy ius aegis a jej konateľa. Zároveň boli podľa regulačného úradu zverejnené viaceré nekorektné informácie o samotnom sporovom konaní, ktoré môžu vytvárať dojem o "vopred prehratom spore" pre Slovenskú republiku, či o "konflikte záujmov".

Konflikt záujmov odmietajú

Ide o spor úradu s firmou Fens. "Bolo by krajne nevhodné, ak by vplyvom účelových tvrdení a informácií z posledných dní, ktorých relevantnosť bude preverovaná až v dlhšom období, došlo k sťaženiu pozície úradu, zastupujúceho štát v danej sporovej veci s mimoriadnym finančným rozsahom," informoval v stredu regulačný úrad.

"Pred zazmluvnením právnych služieb so spoločnosťou ius aegis úrad samozrejme dôsledne preveroval aj potenciálne konflikty záujmov danej spoločnosti a jej spoločníka vo väzbe na predmet požadovaných právnych služieb," skonštatoval predseda úradu Andrej Juris.

Na základe poskytnutých informácií však podľa jeho slov neboli identifikované okolnosti, ktoré by v zmysle platnej legislatívy SR vytvárali konflikt záujmov spoločnosti v sporovej agende.

"Všetky relevantné právne úkony firmy Fens v predmetnej veci sporu s úradom a štátom boli vykonané až v čase, keď pán Zigo už nebol spoločníkom a konateľom tejto firmy. Pán Zigo teda zároveň nemohol vystupovať v sporovej kauze ani ako advokát strany, ktorá je v spore s úradom, a teda ani nevykonával žiadne právne úkony voči úradu v danom spore," uzavrel Juris s tým, že preto nemožno hovoriť o konflikte záujmov.

Postup považujú za správny

Úrad zároveň odmieta tvrdenia o prehranom súdnom spore. "Súdny spor totiž aktívne prebieha na vecne a miestne príslušnom súde prvého stupňa, pričom platí, že napriek rozhodnutiu Súdneho dvora EÚ v prejudiciálnom konaní je možné doplniť argumentáciu pred vnútroštátnym súdom v prípade, ak sú k dispozícii nové skutočnosti či dôkazy," dodal úrad.

Regulačný úrad tiež zdôrazňuje, že svoj doterajší postup v tejto veci naďalej považuje za vecne, formálne a procesne správny a doručené výstupy, ako aj doteraz poskytnuté právne služby zo strany právneho zástupcu úradu za vysoko profesionálne, ktoré vytvárali predpoklad na zodpovedné a odborné zastúpenie štátu v riešení tohto súdneho sporu.

"Úrad začne výber nového právneho zástupcu úradu v danom spore v najbližšom období," dodal regulačný úrad.

01 - Modified: 2021-08-18 09:08:47 - Feat.: 0 - Title: Elektrina pre domácnosti v budúcom roku môže zdražieť až o 15 percent, tvrdí regulačný úrad 02 - Modified: 2021-10-15 09:05:48 - Feat.: 0 - Title: Regulačný úrad spustil kontrolu v Slovakia Energy. Preverí postup distribútora voči zákazníkom
01 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 02 - Modified: 2024-03-20 10:35:26 - Feat.: - Title: Viac kompetencií pre Holjenčíka. Vláda odsúhlasila zmeny v energetických zákonoch 03 - Modified: 2024-02-22 13:02:39 - Feat.: - Title: Regulačný úrad predložil novelu energetických zákonov, chce zvýšiť svoje kompetencie 04 - Modified: 2024-02-20 08:03:06 - Feat.: - Title: Vodári lobujú za revolučnú novinku v cenách. V minulosti neprešla, no teraz majú šancu na úspech 05 - Modified: 2024-02-06 14:53:35 - Feat.: - Title: Verejnosť môže pripomienkovať vyhlášky o trhu s plynom a elektrinou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:54