StoryEditor

U Bugára sa jedlo, pilo aj strieľalo

19.06.2006, 00:00

Čardáš so živou kapelou. Jedla a pitia, čo hrdlo ráčilo. Stoly sa "prehýbali" pod studenými misami, pekáčmi s pečenými rybami, grilovanou zeleninou. Chýbať nemohli ani maďarské sladkosti ako šomló halušky a, samozrejme, výborné tokajské víno. SMK pri čakaní na volebné výsledky ostala verná tradičnej maďarskej pohostinnosti.

Bugár so vzduchovkou
Krátko pred zatvorením volebných miestností "predstavil" podpredseda SMK Miklós Duray "posledného maďarského voliča" -- malé pečené prasiatko s červenými očkami. Vravu na chvíľu prerušili zvuky streľby zo vzduchovky. To si predseda Béla Bugár netradičný spôsobom krátil dlhú chvíľu čakania na prognózy. "Je to iba hračka. Robí mi to radosť. Mieriť viem," vysvetľoval svoju kratochvíľu.
Tesne pred desiatou začala atmosféra hustnúť. Po zverejnení posledných volebných prieskumov maďarskí lídri zrozpačiteli. Presných desať percent bolo na hrane. "Všetko nad desať berieme, pod desať je zlé," konštatoval kandidát na poslanca Zsolt Király. Predbežné výsledky lídra SMK pravdepodobne naštvali aj z iného dôvodu. Národniari z nich vychádzali lepšie. Šéf SMK označil za smutné, že SNS bez kampane, programu či kontaktu s ľuďmi získala takú podporu.

Najviac zjedol Csáky
Úsmev na tvárach maďarských kandidátov a priaznivcov sa objavil až po zverejnení prvých prognóz. SMK by podľa nich získala niečo vyše jedenásť percent a obsadila by 21 kresiel v parlamente, čo je o jedného viac ako má v súčasnosti. Bugár si od radosti opäť zastrieľal. Na svoje si pravdepodobne príde Pál Csáky. Ten bol podľa vlastných slov najväčším optimistom v strane. Ak padne jedenásť percent, Csáky vyhráva päť fliaš šampanského. Zahanbiť sa Csáky nedal počas celej volebnej noci. Podľa kuchára zjedol najviac pečeného bravčového. Do polnoci padli "za dobrú vec" až tri pečené prasiatka. Od zverejnenia prognóz až do tejto chvíle sa v centrále SMK jedlo, pilo, hodovalo. Krátko po dvanástej sa začali ľudia rozchádzať. O prvé štatistiky sa veľmi nezaujímali, na nohy ich zdvihli až výsledky po sčítaní 50 percent hlasov... Dovtedy sa k možnej povolebnej spolupráci nechceli vyjadrovať. Už vtedy sa však šepkalo, že vládnutie so Smerom pre nich nebude zásadný problém.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 20:33