StoryEditor

Miklós Duray: "Zdá sa, že oživujeme iba mŕtve telo"

22.09.2005, 00:00

Parlament začal pracovať, prešlo ním už dokonca niekoľko zákonov. Napriek tomu SMK mieni predložiť na Koaličnú radu návrh ústavného zákona o predčasných voľbách. Čo vás k tomu vedie?
- Štatisticky to teraz vyzerá tak, že parlament môže pracovať. Čo sa však stane, ak napríklad ochorejú dvaja poslanci? Nechcem tento stav prirovnávať k eutanázii, ale pripadá mi to, ako keby sme už iba umelo oživovali mŕtve telo.
Je krehká väčšina v parlamente jediným dôvodom vášho rozhodnutia, alebo zohrali úlohu aj podozrivé okolnosti, za ktorých koalícia získala posily z ĽS-HZDS?
- Tak, ako ja, ani moji kolegovia z SMK sme sa nepodieľali na získavaní hlasov. Neviem teda, za akých okolností k tomu došlo. Od roku 2003 pretrváva stav, že neustále treba získavať hlasy z radov nezávislých. To nie je normálne. Politická česť nám káže, že treba prostredníctvom predčasných volieb vytvoriť nový parlament a novú vládu.
Tento návrh principiálne odmietajú SDKÚ aj poslanecký klub ANO okolo Ľubomíra Lintnera. Išli by ste s ním do NR SR aj bez ich predbežnej podpory?
- Máme záväzok, že vládne strany nebudú podávať vlastné návrhy bez súhlasu väčšiny koaličných partnerov. Momentálne má vládna koalícia troch členov a jednu podporujúcu skupinu. Podľa mňa však tzv. Lintnerova skupina nemôže byť rovnocenným koaličným partnerom. Nemá na to potrebnú politickú legitimitu. Keď z troch vládnych strán budú za tento návrh aspoň dve, môžeme ho predložiť.
Inak povedané, ak presvedčíte KDH, návrh predložíte do parlamentu...
- Áno. Samozrejme, ak zostaneme sami, tak ho predložiť nemôžeme.
Do vládneho kabinetu vstupovala každá strana s vlastnými prioritami. Považujete ich za vybavené, keď už žiadate skrátenie volebného obdobia?
- Tento problém už nie je aktuálny. Parlament funguje v podmienkach, kde sa už vládny program dá iba veľmi ťažko napĺňať.
Otvorene sa začína hovoriť o povolebnej koalícii Smer-SD, KDH a SMK. Je to reálna predstava?
- Je to predčasná otázka. Odpoveď na ňu dajú až voľby. SMK pravdepodobne nebude tou stranou, ktorá bude rozdávať karty pri zostavovaní vládnej koalície. Každá strana sa chce dostať do vlády. Vtedy, samozrejme, potlačí aj niektoré výhrady, ktoré ma voči ostatným politických stranám. Ak, prirodzene, nemajú vážny charakter.
Majú vaše výhrady k Smeru-SD taký závažný charakter, že môžu zablokovať prípadnú vládnu spoluprácu?
-
Takéto vážne výhrady máme len k SNS a KSS.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. máj 2024 21:31