StoryEditor

Odborári verzus ministerka

13.11.2006, 23:00
Odborári odmietajú návrh ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, aby päťčlennú Radu riaditeľov Sociálnej poisťovne v budúcom roku nahradil jeden generálny riaditeľ poisťovne. Za touto iniciatívou je ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová.

Odborári odmietajú návrh ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, aby päťčlennú Radu riaditeľov Sociálnej poisťovne v budúcom roku nahradil jeden generálny riaditeľ poisťovne. Za touto iniciatívou je ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová. Poslanec Robert Madej, ktorý je členom parlamentného sociálneho výboru a návrh bude zrejme predkladať, iniciatívu vysvetľuje tým, že riadenie Sociálnej poisťovne kolektívnym orgánom nie je flexibilné. "V mnohých situáciách je potrebné, aby bola zodpovednosť na jednom človeku."
Odborárom sa nepáči, že by touto zmenou nedošlo k posilneniu tripartitného riadenia poisťovne. "Znamenalo by to len posilnenie právomocí generálneho riaditeľa a oslabenie kompetencií dozornej rady," uviedol viceprezident Konfederácie odborových zväzov Vladimír Mojš. Opačný názor má ministerka Tomanová: "Rada riaditeľov by sa síce zúžila, zároveň by sa však maximálne posilnili právomoci dozornej rady poisťovne." Vláda podľa nej chce mať možnosť zasiahnuť do riadenia takejto, z hľadiska verejných financií, významnej inštitúcie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 22:01