Marian Kotleba a Milan UhríkTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Transparentnosť krajov: Najlepšie dopadol trenčiansky, banskobystrický sa za Kotlebu výrazne prepadol

28.09.2017, 16:18
Na čele rebríčka, ktorý Transparency International pripravila po štvrtýkrát, sa župa pod hradom Matúša Čáka ocitla po prvý raz.

O rozpočte župy na severozápadnom Slovensku môžu rozhodovať aj obyvatelia a zasadnutia komisií sú verejné. Aj tieto opatrenia prispeli k tomu, že mimovládna organizácia Transparency International Slovensko označila Trenčiansky samosprávny kraj za najtransparentnejšiu župu.

Posun z posledného miesta

Na čele rebríčka, ktorý mimovládka pripravila po štvrtýkrát, sa župa pod hradom Matúša Čáka ocitla po prvý raz. Predtým bol trikrát posledný. Za dva roky skočil z ôsmeho miesta na prvé a jeho transparentnosť sa zvýšila vo všetkých jedenástich hodnotených kategóriách. Medzi ne patrí napríklad prístup k informáciám, účasť verejnosti na rozhodovaní či personálna politika.

Podľa Transparency kraj za nárast otvorenosti vďačí zverejňovaniu dokumentov. Trenčianska župa pod vedením prvýkrát zvoleného predsedu Jaroslava Bašku na svojej stránke zriadila sekciu „Otvorená župa“. Tam zverejňuje videozáznamy z rokovaní zastupiteľstiev, priebeh a výsledky verejných obchodných súťaží na predaj a prenájom majetku, zoznamy pridelených dotácií či majetkové priznania politikov.

„Tieto dokumenty predtým na stránke župy chýbali, viaceré z nich dosiaľ nezverejňujú ani ďalšie kraje,“ uviedla Transparency. Víťazný kraj zaviedol aj etické kódexy predstaviteľov, novinkou je taktiež participatívny rozpočet, pomocou ktorého obyvatelia kraja rozhodujú o finančnej podpore pre občianske projekty.

Nový župan je od roku 2013 aj na čele Banskobystrického kraja. Pod vedením Mariana Kotlebu však župa po prvýkrát od roku 2011 opustila prvú priečku a je až piatou najotvorenejšou. Uškodilo jej, že župný úrad prestal zverejňovať zápisnice z obchodných verejných súťaží na predaj alebo prenájom majetku a neobsadzoval pozície v úrade cez výberové konanie.

"Naďalej pretrváva aj zneužívanie župných novín a facebookového profilu na nadmernú propagáciu župana a očierňovanie jeho oponentov. Časopis Bystrický kraj dnes už síce nie je platený priamo z krajského rozpočtu, župa ho však stále označuje ako propagačno-informačný materiál BBSK,“ odôvodnila pozíciu kraja Transparency.

Zverejňujeme stále viac

Na chvoste rebríčka skončil Košický kraj na čele s predsedom Zdenkom Trebuľom. Môžu za to slabé výsledky verejnej účasti na rozhodovaní či dopravnej politiky. Košický kraj však sám seba považuje za transparentný úrad. „Nemáme ešte podrobne preštudovaný celý rebríček, pretože sa týka viacerých pracovísk. Musíme to s nimi analyzovať, lebo nepovažujeme toto hodnotenie za objektívne.

Kritériá, ktoré Transparency International hodnotí, neodrážajú obraz našej práce,“ vyjadrila sa hovorkyňa predsedu Zuzana Bobriková. V priemere transparentnosť krajov na Slovensku z roka na rok rastie. Za posledné štyri roky sa zvýšila o viac než šesť percent.

01 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 02 - Modified: 2024-03-18 12:00:00 - Feat.: - Title: Najmenej transparentnú prezidentskú kampaň má Pellegrini, mlčí o väčšine výdajov. Najlepšie sú na tom Korčok a Harabin 03 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov 04 - Modified: 2024-02-06 09:24:32 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo očami samosprávnych krajov: Problémy ambulancií už naozaj treba riešiť 05 - Modified: 2023-10-31 11:40:00 - Feat.: - Title: Východná Európa je epicentrom podvodov s jazdenkami. Kde hrozí najväčšie riziko?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:34