Ivan Cupper (Vincko)TASR/B. Račko
StoryEditor

Komplic mafiánskeho bossa sa pokúsil utiecť zo Slovenska, polícia ho vystopovala

20.09.2017, 15:53
Autor:
TASRTASR

Obžalovaný člen gangu sýkorovcov Ivan Cupper, prezývaný Vincko, ktorého pobyt na slobode monitoroval elektronický náramok, sa dnes pravdepodobne pokúsil utiecť zo Slovenska.

Incident potvrdilo ministerstvo spravodlivosti, ktoré spravuje Elektronický systém monitoringu osôb (ESMO).

Vincko mal porušiť zákaz opustiť Slovensko

Operačné stredisko ESMO zaevidovalo porušenie prevádzkových pokynov zo strany kontrolovanej osoby dnes v ranných hodinách, priblížil hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Obžalovaný sa vzdialil od GPS zariadenia, ktoré je povinný okrem náramku nosiť so sebou. Podľa informácií TASR išlo o obžalovaného Ivana Cuppera .

Vzniklo teda podozrenie, že kontrolovaná osoba porušila zákaz opustiť Slovenskú republiku,“ uviedol Bubla. Operačné stredisko ESMO kontaktovalo príslušného probačného a mediačného úradníka a tiež políciu, ktorá kontrolovanú osobu podľa informácií ministerstva spravodlivosti úspešne lokalizovala a zadržala.

Podrobnosti momentálne neviem povedať, pretože som bola na vláde, mám len základnú informáciu, z ktorej pre mňa vyplýva, že systém funguje, to znamená, že nedodržanie podmienok bolo okamžite signalizované a následne sme vedeli operatívne komunikovať s políciou,“ potvrdila po zasadnutí vlády ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Krajský súd v Banskej Bystrici zatiaľ podľa jeho hovorkyne Niny Spurnej oficiálnu písomnú správu nedostal. „Krajský súd v Banskej Bystrici bol iba upovedomený o tom, že došlo pravdepodobne k prevádzkovému incidentu a vo veci koná príslušná mediačná a probačná úradníčka príslušného súdu, ktorá môže iniciovať ďalší postup,“ informovala Spurná.

Polícia sa zatiaľ k incidentu nevyjadrila. Zadržanie obžalovaného potvrdil pre TV Joj riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško. „Môžem potvrdiť, že spomínaná osoba sa momentálne opäť nachádza v cele,“ uviedol.

Bol neprávoplatne odsúdený na doživotie

Obžalovaný vysokopostavený člen gangu sýkorovcov, dvakrát neprávoplatne odsúdený na doživotie, ktorému vyprší maximálna lehota možnej väzby 25. septembra, predčasne na slobodu ísť nechcel. Proti verdiktu Krajského súdu v Banskej Bystrici podal sťažnosť. Najvyšší súd jej však nevyhovel a 12. septembra rozhodol, že pôjde von. Nariadil pritom jeho kontrolu technickým prostriedkom a súčasne mu zakázal vycestovať do zahraničia.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici Cuppera, ako aj bossa gangu Róberta Lališa, prezývaného Kýbel, už dvakrát odsúdil na doživotie, najprv v roku 2016 a naposledy v apríli tohto roku. Obaja podali odvolanie a Najvyšší súd SR zakaždým rozsudky zrušil.

Trestnú vec obžalovaného Róberta L. a spol. napokon ŠTS odňal a prikázal Krajskému súdu v Banskej Bystrici, aby ju v potrebnom rozsahu prejednal a rozhodol. Proces sa začne odznova. Termín je stanovený na koniec októbra.

Obaja sýkorovci čelia obžalobe, ktorá ich spolu s komplicmi viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

01 - Modified: 2022-02-18 10:03:35 - Feat.: - Title: Ako sa bavila mafia či politici v 90. rokoch? Najviac za pesničku som dostal od Kočnera, spomína DJ Flebo 02 - Modified: 2022-02-21 08:55:32 - Feat.: - Title: Milovala publicitu, vládla ako muž. Bábika bola prvou "krstnou matkou" neapolskej mafie 03 - Modified: 2022-02-05 13:48:47 - Feat.: - Title: Kultový Godfather oslavuje päťdesiatku: Zahrali si v ňom aj skutoční mafiáni, Sinatru rozčúlilo, že sa ním inšpirovali 04 - Modified: 2022-01-03 10:11:19 - Feat.: - Title: Volali ju Bábika. Zabila vraha svojho manžela, bola kráľovnou krásy aj prvou ženou, ktorá šéfovala mafii 05 - Modified: 2021-10-27 10:06:51 - Feat.: - Title: Obávaná Yakuza slabne a prichádza o tisíce členov. Nájsť si prácu bez malíčka nie je ľahké
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:56