TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Dankovi hrozí osud Procházku, celá kríza je od SNS jeden veľký fail, tvrdí politológ

08.09.2017, 00:00
Andrej Danko sa dostal medzi dve mlynské kolesá, myslí si politológ Tomáš Koziak.

"Andrej Danko má všetky predpoklady, aby bol z politiky odídený," vyhlásil pre HNonline.sk politológ Tomáš Koziak po hlasovaní o dôvere ministrovi práce Jánovi Richterovi, ktoré bolo zároveň existenčné aj pre vládu. Domnieva sa, že predsedovi parlamentu hrozí politický osud Radoslava Procházku.

Pozrite si aj krátke video vysvetľujúce kauzu Čistý deň, ktorá stojí za odvolávaním ministra Richtera:

​Môže to byť v inej forme, tvrdí Koziak, avšak badá paralely v rýchlom vzostupe oboch politikov a teraz to u Danka vyzerá tak, že rovnako ako v prípade Procházku prichádza pád.

Pri Richterovi nešlo o divadlo

Hlavný dôvod podľa Koziaka je, že "celá koaličná kríza je od SNS jeden veľký fail." Vidí za tým najmä skutočnosť, že národniari krízu zle a zmätočne odkomunikovali a odzrkadlilo sa to aj v prieskumoch, v ktorých sa SNS prepadla.

Čo sa týka koaličnej krízy, Koziak vyhlásil, že "tam je čosi viac, o čom nevieme." Naznačuje, že by mohlo ísť o regionálnu politiku. Smer sa podľa neho možno nechce deliť o posty na regionálnej úrovni. "Ak by však toto povedali priamo, nevyzeralo by to pred voličmi dobre," vysvetľuje.

Koziak tvrdí, že Danko sa tak dostal medzi dve mlynské kolesá. Na jednej strane je koalícia a na druhej tlaky z vlastnej strany. "Dôvod krízy teda môže byť prozaickejší a skrytejší," konštatuje.

Pri odvolávaní Richtera si nemyslí, že zo strany SNS išlo o divadielko, i keď pripúšťa, že mohlo ísť aj o pomstu za odvolanie Petra Plavčana z postu ministra školstva. Lepším terčom by však podľa Koziaka bol minister vnútra Robert Kaliňák, lebo jeho koniec si dlhodobo pýta aj verejná mienka. "Ak to bolo divadlo, tak veľmi zle zrežírované," doplnil.

"Zatiaľ je stále čo deliť"

Predpokladá, že Richter bude pre národniarov témou, ku ktorej sa môžu v budúcnosti vrátiť. "Aj keď by som im to až tak neradil, lebo si budú pripomínať, ako sa zblamovali," dodal politológ.

​Napriek všetkým problémom sa však domnieva, že koalícia ešte zrelá na rozpad nie je. "Má viacej toho, čo ju spája," tvrdí a dodáva, že "väčšia šanca na rozpad bude približne rok pred voľbami. Zatiaľ je stále čo deliť."

Richter včera ustál aj opakovaný opozičný pokus o odvolanie z funkcie pre kauzu Čistý deň. Vláda tak nepadá. Za návrh o vyslovení nedôvery dnes v parlamente hlasovalo len 61 zo 139 prítomných poslancov. Na odvolanie člena vlády treba aspoň 76 hlasov.

Hlavu ministra práce žiadali aj národniari. Premiér Robert Fico im včera povedal, že ak bude Richter odvolaný, padne celý vládny kabinet. SNS následne ešte rokovala a klub sa dohodol, že sa pri hlasovaní zdrží.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:57