TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Danko odchádza ponížený a porazený, Fico si ho vychutnal, tvrdí politológ Koziak

16.08.2017, 20:16
Autor:
chocho
Celá koaličná kríza odkryla jeden dôležitý fakt, myslí si politológ Tomáš Koziak.

Kto čakal od šéfa SNS a parlamentu Andreja Danka na jeho brífingu oheň a síru po tom, ako premiér Robert Fico ukončil misiu jeho ministra školstva Petra Plavčana, bol zrejme sklamaný. Líder národniarov v podstate akceptoval požiadavku premiéra, čo pre HNonline.sk potvrdil aj politológ Tomáš Koziak.

"Bolo evidentné, že nevie, čo ďalej," hodnotí Koziak Dankov brífing. Dokazuje to podľa neho aj skutočnosť, že šéf SNS sa chystá na štvordňovú dovolenku, kde si chce premyslieť ako ďalej.

 

​Koziak si myslí, že Danko rozohral hru, ktorú nemôže vyhrať. "Blafoval a eskaloval konflikt v koalícii, ale zle odhadol svoje sily," tvrdí. "Teraz odchádza porazený a ponížený, vlastnou vinou," dodáva.

Danko podľa Koziaka dostal od premiéra silné školenie z technológie moci. "Fico si ho vychutnal a vyškolil ho," konštatuje. "Ukázal mu, že on je predseda vlády, on je najmocnejší v koalícii a on určuje pravidlá hry. Danko toto nechápal."

Šéfovi Mosta Bélovi Bugárovi podľa Koziaka možno aj vyhovovala pozícia mediátora medzi Ficom a Dankom. "Pre Bugára bolo dobré, že sa priamo neangažuje a že to vyzerá ako spor medzi Ficom a Dankom. Nešiel tak do absolútne žiadneho rizika."

Bugár si zrejme šetrí tromfy na inú dobu, konštatuje Koziak. "Zatiaľ nechá ostatné koaličné strany, nech sa navzájom poškodzujú," vyhlásil.

​Celá koaličná kríza odkryla jeden dôležitý fakt, myslí si politológ. Vládu považuje za pragmatické zoskupenie strán rôzneho charakteru, ktoré sa snažia využiť moc získanú vo voľbách.

"Potvrdilo sa to, čo sa hovorilo už od vzniku tejto vlády: Že to nebude žiadna idylka," tvrdí Koziak. Čím bližšie k voľbám bude, tým sa to podľa Koziaka bude zhoršovať. Súčasnú krízu hodnotí len ako predzvesť ďalších podobných udalostí. Najvypätejšiu situáciu očakáva rok pred voľbami, kedy už budú jednotlivé koaličné strany "hrať každá za seba".

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 02 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 03 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:35