Radoslav ProcházkaHN/Peter Mayer
StoryEditor

Procházka už neche ísť do Luxemburgu. Požiadal vládu, aby stiahla jeho nomináciu

24.07.2017, 18:38
Autor:
dlmdlmslmslmchocho
Bývalý líder Siete už nechce byť sudcom Všeobecného súdu Európskej únie.

Radoslav Procházka pre HN potvrdil, že požiadal vládu Roberta Fica, aby stiahla jeho nomináciu na sudcu všeobecného súdu EÚ. "Dovoľte, aby som Vás touto cestou požiadal o stiahnutie návrhu na moje menovanie za sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Nakoľko tento návrh je vo výlučnej dispozičnej sfére Vlády Slovenskej republiky a ja sám nemám možnosť ho vziať späť ani s ním inak disponovať, dovoľujem si o to požiadať Vás, resp. Vládu Slovenskej republiky," napísal Procházka premiérovi. 

"Vedie ma k tomu presvedčenie, že nedávne voľby do Súdnej rady Slovenskej republiky a jej zásadná obmena sú vhodnou príležitosťou uzavrieť jednu nominačnú kapitolu a umožniť najvyššiemu orgánu sudcovskej legitimity, aby v novom zložení do predmetnej funkcie zvolil nového kandidáta," uviedol Procházka v žiadosti. 

Na poste dodatočného sudcu, ktorý by vykonával šesť rokov, by dostával skutočne vynikajúci plat. Ročne si mohol prilepšiť až o 310-tisíc eur. V súčasnosti sa v plnom rozsahu venuje advokácii, vedeckej spisbe v oblasti ústavného práva a pokusom o hru na klavíri.

Kritika od začiatku

Kandidatúru Procházku na post sudcu v Luxemburgu odklepla vláda 29. septembra. Ešte predtým prešiel hlasovaním Súdnej rady. Avšak, už v tom čase sa ozývali hlasy, že nemusí ísť o vhodného kandidáta pričom bol spochybňovaný jeho morálny profil.

Signálom možných problémov bola situácia počas vypočúvania Procházku pred Súdnou radou. Pýtali sa ho, či by mohol poskytnúť nejaké vysvetlenie v súvislosti s klamstvami, z ktorých bol obviňovaný. Procházka vtedy povedal, že"viacerí z vás majú skúsenosti, aký dokáže byť rozdiel medzi realitou a jej prezentáciou v médiách."

Podľa združenia Sudcovia „Za otvorenú justíciu“ nominácia bývalého lídra Siete vyvolala "vážnu dilemu" a ohrozila v spoločnosti dôveryhodnosť sudcovského stavu.

Sulík poslal list

Ešte ostrejšie proti vystúpila opozícia. A to najmä SaS a jej líder Richard Sulík. Deň po tom, ako Procházku za kandidáta schválila vláda, zvolal šéf liberálov tlačovku. Na nej oznámil, že do Luxemburgu pošle list, ktorým upozorní na nevhodnosť Procházku.

Šéf SaS vysvetlil, že rešpektuje Procházkove odborné kvality aj jeho jazykovú pripravenosť. Z jeho pohľadu však bývalého predsedu parlamentnej strany Sieť diskvalifikuje fakt, že v minulosti nepôsobil ako sudca, nemá potrebný morálny profil a neposkytuje potrebnú záruku nezávislosti, keďže v minulosti pracoval pre finančnú skupinu Penta. 

01 - Modified: 2024-04-11 07:19:11 - Feat.: - Title: NOMINUJTE svoju sestru 02 - Modified: 2023-05-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Tréner Stavjaňa pre HN: Favorit derby proti Česku na šampionáte je jasný, Ramsay nemá veľmi kde brať 03 - Modified: 2023-05-10 12:53:39 - Feat.: - Title: Cíger pre HN: Na šampionáte už ide o všetko, šanca na reparáty tu príliš nie je. Obrana musí byť pevnejšia 04 - Modified: 2023-05-04 13:55:00 - Feat.: - Title: Východ či Západ? Nie, najviac odchovancov dodal reprezentácii klub, ktorý ani nehrá v extralige 05 - Modified: 2023-02-28 15:01:13 - Feat.: - Title: Nomináciu Erika Ňarjaša do Tiposu vníma Heger negatívne. Žiadny poslanec by nemal mať túto funkciu, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 23:00