StoryEditor

Najväčšia mapa plemien psov objavuje nové dôkazy. Vedú až k ochoreniam u ľudí

27.04.2017, 17:04
Autor:
ipip
Dôkazy pravdepodobne pomôžu výskumníkom identifikovať gény spôsobujúce ochorenia u psov a ľudí. Genómové analýzy odhaľujú aj vplyv geografického pôvodu, migrácie a hybridizácie na moderný vývoj psa.

Keď ľudia migrujú, Canis familiaris cestujú s nimi. Spájať detaily týchto migrácií sa ukázalo ako náročné, pretože stopy sú rozptýlené v genómoch stoviek plemien psov. V novej správe však výskumníci použili génové sekvencie z 161 moderných plemien na vystavanie evolučného stromu plemien psov, uvádza Science Daily.

cell.com

​Odborníci preskúmali genomické údaje z najrozsiahlejšej a najrozličnejšej skupiny chovaných plemien, ktorá zahŕňala celkový počet 1346 psov, zo 161 plemien. Zahrnuté sú aj tie s odlišnou históriou chovu, pochádzajúce zo všetkých kontinentov sveta okrem Antarktídy, čiže zo Severnej Ameriky, Európy, Afriky a Ázie. Tieto údaje a analýzy poskytujú základ pre pochopenie toho, prečo sú zdieľané viaceré, niekedy škodlivé mutácie v zdanlivo nesúvisiacich plemenách.

Na počiatku bol - vlk

„Prvým bodom bol výber, ktorý určoval typ: ako ovčiak alebo poľovnícky pes, a potom tam šlo o určenie niektorých fyzických znakov," hovorí spoluautorka štúdie a odborníčka na genetiku psov Heidi Parkerová z National Institutes of Health (NIH). Iba 6 zo 161 plemien zdieľa rozsiahle haplotypy (skupiny v tesnej genetickej väzbe a obyčajne sa dedia spolu), čo naznačuje nedávne odvodenie týchto plemien od iných, alebo že poskytujú populárny moderný komponent plemena.

Na začiatku všetkých plemien stojí plemeno vlka, z ktorého sa rokmi vyvinuli tie moderné. Boli pravdepodobne vytvorené výberom pre jedinečné črty v starom plemennom type s možným prídavkom z nesúvisiacich plemien na zvýšenie požadovaných vlastností. Štúdia ukazuje, že mnohé črty sú spojené s konkrétnymi zameraniami psov a vyvinuli sa v rôznych zemepisných šírkach počas histórie.

Primárne typy plemien boli vyvinuté už predtým, čo naznačuje selekciu a segregáciu populácií psov, tvoriacu sa prostredníctvom selektívneho tlaku od dávnych čias, v závislosti od úlohy, ktorá od nich bola požadovaná. Druhé kolo hybridizácie sa uskutočnilo v priebehu posledných 200 rokov na vytvorenie mnohých jedinečných kombinácií znakov, ktorými sa vyznačujú moderné plemená.

Štúdia má pomôcť identifikovať gény, vedúce k ochoreniam u psov a ľudí

Existuje takmer 400 moderných domácich plemien psov s jedinečnou históriou a genetickými profilmi. Analýzy odhaľujú hybridnú históriu plemien a vysvetľujú dôsledky prisťahovalectva. Kombináciou genetických vzťahov vzdialenosti s modelmi zdieľania haplotypov teraz môžeme objasniť komplexné zloženie moderných plemien psov a usmerniť hľadanie genetických variantov dôležitých pre vývoj chovných psov, morfológiu, správanie a choroby.

Pre zväčšenie obrázku kliknite SEM.

cell.com

Naše domáce psy sa stali obeťami mnohých ochorení, ktoré majú aj ľudia - vrátane epilepsie, cukrovky, ochorení obličiek a rakoviny - ale prevažná časť ochorení sa medzi plemenami veľmi líši a dá sa predvídať, zatiaľ čo je ťažšie rozdeliť rizikové faktory u ľudskej populácie. „Pomocou všetkých týchto údajov môžete sledovať migráciu znakov ochorení a predpovedať, kde sa pravdepodobne objavia, a to je práve to posilnenie v našej oblasti, pretože pes je skvelým modelom pre mnohé ľudské choroby," hovorí staršia spoluautorka štúdie Elaine Ostranderová z NIH, ktorá aj s jej kolegami strávila niekoľko rokov sekvenciou psích genómov.

01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 23:10