Pokiaľ jete čosi, s čím nie ste úplne stotožnení, postavte pred seba zrkadlo. Neodolateľná chuť vás podľa výskumov vedcov prejde.
StoryEditor

Dívajte sa pri diéte do zrkadla. A sladkosti stratia svoje čaro

29.02.2016, 14:12
Autor:
ČTKČTK
Ako dosiahneme, aby sme zjedli menej pokrmu ako obvykle? Stačí sa pri jedle pozerať na seba do zrkadla a potom aj torta stratí svoju príťažlivosť. Ukazuje to americká štúdia, o ktorej píše taliansky denník Corriere della Sera.

Pozerajte sa pozorne do zrkadla: váš vlastný odrazený obraz pri hlavnom jedle alebo desiate ovplyvňuje výber pokrmov, tlmí onú neodolateľnú túžbu po „zakázanom“ jedle a môže dokonca pomôcť bojovať s emočným prejedaním, kedy dotyčný jedinec používa jedlo ako upokojujúci prostriedok pri strese, smútku či osamelosti, informuje portál lidovky.cz.

Americkí vedci sledovali voľbu potravín u osôb, ktoré si pri jedle sadli pred zrkadlo, a tak zistili, ako sa zrkadlo môže stať vynikajúcim nástrojom na kontrolu chuti do jedla. Dokonca vraj môže prispieť k tomu, že na jazyku cítime inú chuť, ktorá je menej zaujímavá a nie je taká neodolateľná.

Výskum americkej Cornellovej univerzity zahŕňal 185 študentov. Vedci ich požiadali, aby si vybrali medzi porciou čokoládovej torty a miskou čerstvého ovocia. Keď si študenti vybrali, vyzvali ich , aby svoj pokrm jedli v rôznom prostredí - pred zrkadlom, ktoré odrážalo ich obraz pri jedle, alebo bez zrkadla.

U dobrovoľníkov, ktorí si vybrali čokoládovú tortu, bádatelia zistili, že tí z nich, ktorí ho jedli pred zrkadlom, ho považovali za menej chutné a menej neodolateľné oproti tým, ktorí ho jedli nerušene bez zrkadla. Inak tomu pri ovocí, pokrme považovanom za zdravší a menej škodlivý: v tomto prípade sa apetít ani u jednej vzorky študentov nemenil.

Tento objav je zaujímavý napríklad pre tých, ktorí musia bojovať so záchvatovým prejedaním, a ukazuje, ako obyčajné zrkadlo môže korigovať naše správanie. „Jeden pohľad do zrkadla nám môže povedať oveľa viac o tom, ako fyzicky vyzeráme, keď jeme. Pomáha nám pozerať sa na seba objektívnejšie a umožňuje nám pozorovať sa a posudzovať tak, ako by nás posudzovali druhí,“ uvádza jeden z autorov štúdie Ata Jami. Ak nechceme vidieť svoje správanie, máme tendenciu sa pohľadu do zrkadla vyhýbať.

Rovnakú koncepciu možno aplikovať na jedlo: „zakázané“ jedlá, ktoré sú menej zdravé a príliš kalorické, strácajú na svojej chuti, keď pri jedle sledujeme náš obraz v zrkadle, pretože sme si objektívne vedomí, ako nám také pokrmy môžu ublížiť. Vo svojom odrazenom obraze totiž čítame zodpovednosť za výber jedla a prirodzený pocit previnenia.

Z tohto dôvodu môže byť stratégia jedla pred zrkadlom užitočná aj v prípade tých, ktorí si radi pochutnávajú napríklad na vyprážaných jedlách pripravených z polotovarov a ďalších nezdravých produktoch.

01 - Modified: 2025-11-29 08:30:00 - Feat.: - Title: 10 bežných potravín, ktoré ťa môžu zabiť. Na zozname nájdeš aj zemiaky, rebarboru či kešu 02 - Modified: 2025-11-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Českí vedci objavili stratené slnko života. Nový organizmus môže prepísať evolúciu, predstavuje úplne novú vetvu života 03 - Modified: 2025-11-21 08:37:27 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Chlieb vo vajci poznali už v antickom Ríme, dnes zachraňuje staré pečivo a je kultovým streetfoodom 04 - Modified: 2025-11-20 08:52:02 - Feat.: - Title: Vedci vystopovali prvý bozk na našej planéte. Padol už pred 20 miliónmi rokov, dávno predtým, ako sa objavil človek 05 - Modified: 2025-11-17 09:17:28 - Feat.: - Title: Vedci odhalili, kedy sa pľúca po vapovaní dokážu zregenerovať. V tomto momente to už nie je možné
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. december 2025 21:02