StoryEditor

10 tipov, ako si udržíte vašu pleť fit aj na jeseň

25.11.2014, 23:00
Autor:
redred

Zmena počasia si vyžaduje aj inú starostlivosti o  pleť. Čo by ste mali robiť inak ako v lete, aby vaša pleť žiarila aj počas sychravej jesene?

 

1. Hydratujte, hydratujte a hydratujte
I keď po lete prichádza obdobie, ktoré je celkovo vlhkejšie, na pokožku môže mať práve opačný účinok. Vaša pleť sa môže vplyvom prichádzajúcej jesene a zmien počasia vysušiť ešte viac. A ak je ešte po lete dehydrovaná, suchá a podráždená, používajte hneď viacero produktov, ktoré zvyšujú vlhkosť. Urobte tak čo najskôr. Z prírodnej lekárne sa na hydratáciu a upokojenie odporúča napríklad levanduľa a harmanček.

2. Pitný režim platí aj v jeseni
V jeseni možno nebudete cítiť smäd tak často ako v lete, ale na dostatočnú hydratáciu je nevyhnutné dodržiavať pitný režim aj v zimných mesiacoch. Odporúča sa vypiť 8 až 10 pohárov vody denne. Takéto množstvo udrží pokožku hydratovanú a zároveň pomôže účinne eliminovať toxíny. No pozor! Ku každému vypitému poháru alkoholu alebo kávy sa navyše počíta ešte jeden pohár vody. Nedajte sa však zlákať sladkými nápojmi. Vhodná je čistá voda alebo nesladené bylinkové čaje.

3. Zbavte sa mydla
To, čo stačilo v lete, nemusí v chladnejšom období. Ak ste používali na čistenie pleti mydlo, ovocné, bylinkové či čokoládové, zabudnite na to. Celkovo platí, že mydlo vysušuje a nemalo by sa na čistenie pleti vôbec používať. V kombinácii s vykurovacím obdobím, ktoré prichádza, je pre pokožku táto kombinácia nevhodná. Lepšia voľba je hydratačný čistiaci prostriedok. Je čas na gély, prípadne iné mastnejšie prostriedky. Také, ktoré pôsobia na pleť zmäkčujúco a neodoberajú z pokožky príliš veľa kožného mazu. Ak sa naozaj neviete rozlúčiť s mydlom, použite tekuté mydlá a uistite sa, či obsahujú oleje alebo maslá, prípadne glycerín.

4. Doprajte si masku
Áno, nemáte čas, žijete veľmi rýchlo, ale na vašu pleť si aspoň raz týždenne nájdite čas a na tvár si naneste masku. Uprednostnite hydratačnú s dostatkom mastnej zložky, ktorá vašej pleti dodá vlhkosť, vláčnosť a potrebné živiny.

5. Exfoliácia by nemala byť cudzí pojem
Leto sa skončilo a na vašej pleti zanechalo nielen veľa suchých miest, ale aj lupiny. Začnite chladnejšiu sezónu tým, že za zbavíte nepotrebných odumretých buniek, čo sa na povrchu pokožky prejavuje ako lupina. Na exfoliáciu, odstránenie mŕtvych buniek na povrchu, je dobré v tomto období použiť prostriedky na olejovej báze. Nielenže vás zbavia odumretých buniek, ale vyčistia póry a pôsobia hydratačne.

6. Krém za krém
Ak máte pocit, že váš súčasný krém nemá také účinky, aké by ste očakávali, pokojne ho vymeňte. Nájdite si taký, ktorého zloženie je bohaté na oleje. Na taký, ktorý sa rýchlo vstrebe a pomáha pokožke udržať vlhkosť. Také, ktoré sa nevstrebávajú do pokožky, ale zostávajú na pokožke a robia ju lesklou, nepoužívajte.

7. Noste so sebou krém na ruky
Zima môže „ublížiť“ aj pokožke na rukách. Môže byť suchšia, prípadne aj popraská. Preventívne si zadovážte mastnejší krém a pravidelne si natierajte ruky. Pokožka zostane pružná a vaše ruky budú rovnako jemné ako v lete.

8. Balzam na ústa nie je v zime na parádu
Aj vám minulý rok popraskali pery od zimy? Preto už viete, že balzam na pery by mal byť nevyhnutnou súčasťou vašej jesenno-zimnej výbavy v kabelke.

9. Krém proti slnku aj v zime
Ak sa počas slnečnej jesene zdržiavate vonku, je dobré natrieť sa špeciálnym krémom, ktorý ochráni vašu pokožku pred škodlivými UV lúčmi. Faktor 15 úplne stačí.

10. Výživné esenciálne kyseliny
A posledná rada. Darmo sa budete starať o svoju pleť, ak váš jedálny lístok nebude zodpovedať zdravej životospráve. Preto nezabudnite na potraviny bohaté na omega 3 esenciálne mastné kyseliny, antioxidanty, vitamíny A, C a E, ktoré nielen posilnia váš imunitný systém, ale zachovajú kvalitu pokožky a prispejú k jej prirodzenému lesku.

Článok bol publikovaný v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-01-05 15:28:00 - Feat.: 0 - Title: Harabin nezruší tlačiareň ZVJS v Leopoldove
01 - Modified: 2024-04-20 07:00:00 - Feat.: - Title: Menej je niekedy viac: Vďaka skinimalizmu bude vaša pleť prirodzenejšia a autentickejšia 02 - Modified: 2024-01-29 16:43:55 - Feat.: - Title: Nechajte pleť dýchať: Toto sa stane, ak ju aspoň na pár dní oslobodíte od líčidiel a mejkapu 03 - Modified: 2024-01-16 07:51:28 - Feat.: - Title: Najväčší nepriatelia krásy: V dosiahnutí vysnívanej pleti vám bráni kofeín, mobil, ale aj táto každodenná činnosť! 04 - Modified: 2023-12-11 15:31:37 - Feat.: - Title: Nároky pleti sa v zime menia: Takto by mala vyzerať vaša zimná skincare 05 - Modified: 2023-12-09 13:00:00 - Feat.: - Title: Prispôsobte jedálniček ročnému obdobiu. Na jeseň a zimu jedzte najmä potraviny, ktoré vás zahrejú
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 10:02