Americká vlajka. FOTO: REUTERS /Evelyn Hockstein
StoryEditor

V USA uvoľňujú vakcínu na opičie kiahne pre rizikové kontakty nakazených

24.05.2022, 10:24
Autor:
ČTKČTK

USA majú teraz k dispozícii asi 1 000 dávok vakcíny Jynneos, ktorá je schválená na prevenciu pravých aj opičích kiahní. Kedy by sa očkovanie mohlo začať, nie je jasné.

Americké úrady mobilizujú zásoby vakcíny proti opičím kiahniam v snahe zaočkovať zraniteľných jedincov, ktorí mali kontakt s nakazeným pri súčasnom šírení choroby v západných krajinách. Oznámila to v pondelok činiteľka amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Informovala o žiadosti štátnych rezerv o uvoľnenie vakcíny s názvom Jynneos. Kedy by sa očkovanie mohlo začať, ale nebolo jasné.

Kiahne aj v USA

Spojené štáty v posledných dňoch zaregistrovali výskyt opičích kiahní u ľudí podobne ako viaceré európske krajiny. Choroba, považovaná za menej nebezpečného príbuzného vymýtených pravých kiahní, sa potvrdila u pacienta v štáte Massachusetts. V ďalších štyroch prípadoch panuje podozrenie na rovnakú diagnózu.

image

Ako sa pripravuje na opičie kiahne Slovensko?

Jennifer McQuistonnová z oddelenia Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb pre nebezpečné patogény informovala, že USA majú teraz k dispozícii asi 1 000 dávok vakcíny Jynneos, ktorá je schválená na prevenciu pravých aj opičích kiahní. Podľa McQuistonovej sa očakáva, že v najbližších týždňoch zásoby "veľmi rýchlo" narastú.

"Môžem oznámiť, že bola podaná žiadosť o uvoľnenie vakcíny Jynneos zo štátnych rezerv pre niektoré vysokorizikové kontakty niektorých skorých pacientov," citovala činiteľku televízie CNN. Kandidátmi na očkovanie sú podľa McQuistonovej blízki nakazených alebo zdravotníci, "predovšetkým tí, u ktorých je veľké riziko vážneho priebehu ochorenia".

Príznaky ako chrípka

Ochorenie často začína príznakmi podobnými chrípke, po ktorých sa pridávajú zmeny na koži. Väčšina nakazených sa za dva až štyri týždne uzdraví bez špeciálnej liečby, píše agentúra AFP.

image

Opičie kiahne: Tento liek má pomôcť. Schválila ho už aj Európska lieková agentúra

Experti aktuálne nepredpovedajú rýchle šírenie nákazy ako napríklad u covidu-19, okrem iného preto, že prenos opičích kiahní vyžaduje tesnejší kontakt s nakazeným. Súčasný výskyt ochorenia vo viacerých krajinách, kde sa bežne nešíri, však vyvoláva znepokojenie.

Opičie kiahne sú endemické pre centrálnu a západnú Afriku a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie možno ich šírenie v iných častiach sveta zastaviť.

Epidemiologička WHO Maria Van Kerkhoveová v pondelok uviedla, že napríklad v Európe situáciu "je možné mať pod kontrolou". V "neendemických" krajinách podľa nej doteraz bolo zaznamenaných takmer 200 potvrdených a podozrivých prípadov.

01 - Modified: 2022-05-24 17:32:07 - Feat.: 0 - Title: Ako sa pripravuje na opičie kiahne Slovensko? 02 - Modified: 2022-05-23 09:07:45 - Feat.: 1 - Title: Rakúsko zaznamenalo prvý prípad opičích kiahní 03 - Modified: 2022-07-07 12:59:58 - Feat.: 0 - Title: Opičie kiahne dorazili aj na Slovensko. Aké má vírus príznaky? 04 - Modified: 2022-05-23 15:52:07 - Feat.: 0 - Title: Opičie kiahne: Tento liek má pomôcť. Schválila ho už aj Európska lieková agentúra 05 - Modified: 2022-05-23 19:44:32 - Feat.: 1 - Title: Prenos vírusu opičích kiahní z človeka na človeka sa dá zastaviť, myslí si WHO
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 07:53