Archív
StoryEditor

Tehotné ženy zaočkované proti covidu odovzdávajú deťom imunitu, ukázali štúdie

26.03.2021, 10:06
Autor:
dttdtt
Tehotné ženy, ktoré dostali mRNA vakcínu spoločnosťou Pfizer/BioNTech či Moderna, získavajú ochranu nielen pre seba, ale tiež môžu imunitu prenášať na svoje deti. Naznačujú to nové predbežné štúdie, v rámci ktorých odborníci odhalili prítomnosť protilátok proti covidu-19 nielen v pupočníkovej krvi, ale aj v materskom mlieku.

Tehotné ženy, ktoré dostali mRNA vakcínu spoločnosťou Pfizer/BioNTech či Moderna, získavajú ochranu nielen pre seba, ale tiež môžu imunitu prenášať na svoje deti, uvádza iDNES.cz.

Naznačujú to nové predbežné štúdie, v rámci ktorých odborníci odhalili prítomnosť protilátok proti covidu-19 nielen v pupočníkovej krvi, ale aj v materskom mlieku.

Možný širší dosah na boj proti covidu

"Tieto predbežné štúdie sú prvými, ktoré dokazujú to, v čo sme dúfali. A to, že očkovanie môže byť potenciálne ochranné prostredníctvom protilátok prenášaných na plod," uviedla pre denník The Washington Post Brenna Hughesová, docentka pôrodníctva, ktoré pôsobia na Dukeovej univerzite.

"Zrejme sa nemusíme báť možného rizika a poškodenia. Naopak možno dokázať, že vakcíny poskytujú vyvíjajúcemu sa plodu ochranu," dodala.

Vedci už v predchádzajúcich mesiacoch zistili, že tehotné ženy, ktoré sa uzdravia z nákazy koronavírusu, môžu prenášať na svoje deti prirodzenú imunitu.

Zistenie, že sa k plodu pupočníkovou krvou či k novorodencom prostredníctvom materského mlieka môžu dostať vakcínami vyvolané protilátky, je ale úplne nové a podľa expertov môže mať širší dosah na boj proti covidu.

Jedna zo štúdií, publikovaná začiatkom marca, sledovala viac ako 130 očkovaných žien z ktorých bolo 84 tehotných a 31 dojčiacich.

Vedci zistili, že tieto ženy mali podobnú imunitnú odpoveď na očkovanie ako netehotné ženy, čo naznačuje, že pre nich bude vakcína rovnako účinná.

Bádatelia u desiatich žien, ktoré počas trvania štúdie porodili, odhalili u všetkých v pupočníkovej krvi prítomnosť protilátok proti koronavírusu. Tú zistili tiež takmer u všetkých dojčiacich žien v materskom mlieku.

V tehotenstve hrozí riziko závažného priebehu

Ďalšia štúdia, zverejnená vo februári, zistila, že tehotná žena, ktorá dostala len jednu dávku dvojdávkovej mRNA vakcíny, mala po pôrode v krvi tiež protilátky, aj keď v menšom množstve než plne zaočkované ženy.

Autori tejto štúdie, klinickí pediatri Paul Gilbert a Chad Rudnick, uviedli, že ak by sa deti mohli narodiť s protilátkami, mohlo by ich to chrániť počas prvých niekoľkých mesiacov ich života, kedy sú najzraniteľnejšie.

Odborníci sa podľa The Washington Postu zhodujú, že predbežné štúdie sú počiatkom pri skúmaní možného prenosu imunity. Ďalším krokom je určenie, aké účinné dojčenské protilátky sú a ako dlho ochrana deťom vydrží.

"Je to dobrá správa," hovorí Denise Jamiesonova, profesorka gynekológie a pôrodníctva na Emoryho univerzite, ktorá sa na štúdiách nepodieľala.

Podľa nej bude zaujímavé zistiť, či vakcíny proti koronavírusu podávané tehotným ženám môžu chrániť novorodenca rovnakým spôsobom ako očkovanie proti chrípke a proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu (DTaP).

"Je ale dôležité si uvedomiť, že hlavným dôvodom, prečo sa zaoberáme skúmaním očkovania tehotných žien proti covidu je skutočnosť, že matkám hrozí zvýšené riziko ťažkého priebehu tejto choroby," vysvetľuje Jamiesonova. "To prináša zvýšené riziko i deťom," dodáva lekárka.

01 - Modified: 2024-04-16 14:28:43 - Feat.: - Title: Tehotenstvo môže urýchliť biologické starnutie, ukázala štúdia 02 - Modified: 2024-04-09 07:45:56 - Feat.: - Title: Utajené tehotenstvo: Známa Slovenska to dokázala skrývať 5 mesiacov! 03 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity 04 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 07:45