StoryEditor

Ste mŕtvy? Lekári vsádzali pri obhliadke na prst v uchu či krútenie bradavkou

20.01.2021, 23:00
Mrtvičné záchvaty, cukrovkárska kóma, psychické kolapsy. Stavy, ktoré pôsobili dojmom, že je dotyčný dočista bez života, lekárov prvej polovice 18. storočia miatli. Ako spoznať toho, kto bol naozaj mŕtvy? Vsádzali na bizarné aj veľmi necitlivé metódy.

Elegantnou a praktickou pomôckou lekára sa stali vonné soli, kryštáliky uhličitanu amónneho. Aj v nízkej koncentrácii totiž výborne stimulovali dýchací reflex.

Malo to samozrejme háčik. Efekt, ktorý bezchybne zaberal na zamdleté dámy v upnutých korzetoch, úplne nefungoval na pacientov s rozsiahlou traumou lebky alebo v kóme.

A presýtenie takého pacienta výparom amónnych solí mohlo z bezvedomia ľahko urobiť smrť. Pre pokoj svojho svedomia aj k obrane vlastnej medicínskej reputácie preto bolo potrebné urobiť viac, píše Xman.cz.

Vzhľadom na to, že meranie pulzu vtedy patrilo k čerstvo zavádzaným a ešte nie plne štandardizovaným novinkám a načúvanie tlkotu srdca na hrudi sa javilo nemravné, dávala väčšina praktikov prednosť sledovanie pohybu krvi.

Metódy, ktoré začínali od piky

Stačí vziať prst domnelého zosnulého a pridržať ho proti zapálenej sviečke. S väčšou trochou šťastia potom možno spozorujete, že krv sa vo vnútri tela ešte stále pohybuje a jeho srdce teda bije.

Metóda so sviečkou má ešte dve vysvetlenia - u mŕtveho tela sa totiž krv postupne začína hromadiť v končatinách, takže z jej nahustenia v prstoch sa dá usudzovať na exitus.

A samozrejme, popálenie plameňom sviečky tiež vedelo vyvolať reakciu zdanlivo mŕtveho. Väčšina lekárov vtedy nedisponovala práve hlbokými znalosťami o fungovaní ľudského tela, takže sa poväčšinou uspokojili s rutinným opaľovaním prstov a neprítomnosť akýchkoľvek prejavov brali za potvrdenie smrti.

Svetlo poznania, aspoň čiastočne, vniesol do metodiky stanovenia smrti a kriminalistickej praxe nemecký lekár Christian Friedrich Nasse.

Neistotu sa rozhodol nahradiť ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 02 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život 03 - Modified: 2024-03-18 09:32:10 - Feat.: - Title: Spadol z oblakov. Austrálčan sa zabil, keď nad Melbourne vypadol z teplovzdušného balóna 04 - Modified: 2024-03-14 15:28:26 - Feat.: - Title: Ďalší vrcholný manažér ropného gigantu Lukoil je mŕtvy. Našli ho obeseného v jeho kancelárii 05 - Modified: 2024-03-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Maliar, ktorý prišiel o končatiny, dostal novú nádej. Chirurgom sa podarilo transplantovať mu obe ruky od darkyne orgánov
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 08:29