StoryEditor

Strážcovia a ničitelia imunity. Takto si naštartujete obranný systém organizmu

21.03.2020, 23:00
V týchto dňoch je okrem koronavírusu jedným z najskloňovanejších slov. Náš imunitný systém je na jednej strane neuveriteľne výkonný a funkčný, na strane druhej krehký.  A keď sa poruší jeho rovnováha, môže nám narobiť starosti. Ako ju posilňovať? Čo môžeme urobiť sami a kde už by mal zakročiť lekár?

Keby nám nefungoval imunitný systém, veľmi rýchlo by sme prestali existovať. Denne totiž náš organizmus ohrozujú tisícky rôznych podnetov okrem iného v podobe baktérií, vírusov či iných mikroorganizmov.

Ak by si naše telá v priebehu evolúcie nevybudovali dômyselný systém na rozoznávanie a vyhodnocovanie rizík a na ich následnú likvidáciu, neuspeli by sme v boji o prežitie na tejto planéte.

Dnes disponujeme zložitým komplexom navzájom prepojených systémov, ktoré na jednej strane ponúkajú účinnú a rýchlu reakciu v prípade problémov, na druhej strane sa v tomto súkolesí môže tiež relatívne ľahko niečo pokaziť.

Kým sa pozrieme na to, ako si dobrú imunitu vybudovať, posvieťme si aspoň stručne na to, čo ju tvorí a ako funguje.

Armáda v nás

Prirovnanie k armáde nie je náhodné, pretože aj náš imunitný systém tvorí niekoľko stupňov s rozličným poslaním. Máme v ňom tiež radových vojakov, záložníkov, ženistov, ako aj spojárov a dôstojníkov, ktorí toto vojsko organizujú.

A náš imunitný systém je tiež schopný obrany aj útoku. Tvoria ho predovšetkým rôzne druhy imunitných buniek, z ktorých každá sa špecializuje na niečo iné. Asi všetci poznáme biele krvinky alebo leukocyty, ktoré sú tým hlavným vojskom bojujúcim proti rôznym patogénom. Delia sa na niekoľko skupín.

Tvoria sa najmä v kostnej dreni, no dozrievajú v rôznych orgánoch a nájdeme ich napríklad v lymfatických uzlinách, slezine, týmuse, ale aj na slizniciach. Tie spolu s pokožkou tvoria prvotnú mechanickú prekážku pre vstup nevítaných hostí do nášho tela.

Leukocyty majú tiež rozdielny čas životnosti a v jednom litri krvi ich máme štyri až deväť miliárd. Rozdeliť ich môžeme na dve veľké skupiny, a to podľa toho, či tvoria takzvanú špecifickú alebo nešpecifickú imunitu.

Nešpecifická imunita je vývojovo staršia (vrodená imunita) a, zjednodušene povedané, sú to jednotky prvého nasadenia, ktoré reagujú a účinkujú v podstate okamžite pri kontakte s problémom. Patria sem takzvané humorálne faktory, teda rozpustné v telových tekutinách, a celulárne faktory, čiže v podstate obranné bunky schopné fagocytózy (pohlcovania veľkých pevných častíc z okolia).

Medzi humorálne faktory zaraďujeme napríklad enzým lyzozým, ktorý nájdeme v slzách, slinách a ďalších telových sekrétoch. Napáda steny buniek mnohých baktérií a je to akási prvá línia obrany, ktorá sa snaží votrelcov zneškodniť ešte predtým, ako sa vôbec do organizmu dostanú.

Nešpecifická imunita je hlavným spúšťačom zápalu. „Zápal treba chápať ako prirodzenú univerzálnu obrannú reakciu, ktorá v nás – aby nás chránila – prebieha každú sekundu nášho života,“ upozorňuje Martin Hrubiško z Alergiologickoimunologickej ambulancie Onkologického ústavu sv. Alžbety.

Pri každom zápale v tele prebieha niekoľko zložitých procesov, ktoré majú za úlohu nebezpečenstvo nielen eliminovať, ale nás naň aj upozorniť. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-03-17 12:41:35 - Feat.: 0 - Title: Ako telo zápasí s koronavírusom? Zmapovali imunitnú reakciu pacientky 02 - Modified: 2020-03-20 10:25:40 - Feat.: 0 - Title: Vírusy na ovocí a zelenine z obchodov zlikvidujete týmito trikmi, odkazujú odborníci 03 - Modified: 2020-03-13 09:11:42 - Feat.: 0 - Title: Ako zabíja koronavírus. Obsadí pľúca, organizmus sa rozpadá ako domino
01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 02 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka 03 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy 04 - Modified: 2024-03-06 15:00:00 - Feat.: - Title: Machovka neslúži len na ozdobu jedál: Takéto má účinky na zdravie 05 - Modified: 2024-03-05 18:00:00 - Feat.: - Title: Zelený čaj pôsobí podobne ako modrá tabletka: Takto vám môže zlepšiť intímny život
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 19:43