Pixabay
StoryEditor

Choroba mozgu, ktorá môže udrieť v každom veku. Ľudia ju radšej taja

31.10.2017, 23:00
Autor:
petpet
Choroba, ktorá sa prejavuje záchvatovými stavmi, je spôsobená poruchou funkcie určitých oblastí mozgu.

Na celom svete má epilepsiu zhruba 40 miliónov ľudí. Podľa lekárov môže choroba udrieť v akomkoľvek veku, píše iDNES.

Epilepsia patrí medzi najčastejšie mozgové ochorenia a u detí je najčastejšou chronickou chorobou mozgu vôbec.

Nie je to len jedna choroba, ide o desiatky rôznych typov tohto ochorenia, ktoré majú rôzne príčiny a môžu úplne odlišne postupovať. Choroba spôsobuje pacientom rozdielne druhy záchvatov, v niektorých prípadoch môže privodiť aj bezvedomie a ohroziť človeka na živote.

Podľa štatistík má až 30 percent epileptikov závažný priebeh ochorenia, ktorý významne ovplyvňuje ich život, zvyšok epileptikov má šancu vďaka liekom žiť takmer bez problémov.

Od zahľadenia až po stratu vedomia
Na stanovenie diagnózy epilepsie spravidla dochádza pri výskyte dvoch a viac epileptických záchvatov, výnimočne už po jednej takej príhode. Epileptické záchvaty môžu mať rôznu podobu, prejavujú sa napríklad jednoduchým zahľadením, brnením, výpadkom pamäte alebo potom kŕčmi končatín so stratou vedomia. Objaviť sa môžu ako v priebehu dňa, tak v noci počas spánku.

Hoci sa epilepsia môže "ozvať" kedykoľvek, sú životné obdobia, v ktorých je nový výskyt epileptických záchvatov častejší ako v iných. Kritické býva detstvo a dospievanie, ale aj obdobie po 65. roku života.
Príčiny vzniku choroby sa s časom menia, predtým medzi nimi dominoval komplikovaný pôrod či infekčné ochorenia, teraz sú to často úrazy z adrenalínových športov či nehôd. U menšej časti jedincov môže hrať úlohu aj dedičnosť. Záchvat ale môžu vyvolať aj záťažové situácie, hladovanie, konzumácia alkoholu či drog.

Okrem liekov môže pomôcť aj operácia
Dôležitým faktorom pre začatie liečby a výber vhodného lieku je predovšetkým správna diagnóza. "Aby sme mohli epilepsiu účinne liečiť, musíme poznať jej presnú príčinu u konkrétneho pacienta," hovorí lekárka Centra pre epilepsie FN Motol Jana Zárubová, ktorá je zároveň predsedníčkou spolku EpiStop.

Podľa jej slov je epileptologia v Česku na vysokej úrovni, a to vďaka diferencovanej starostlivosti. Jednoduchšie prípady zostávajú v starostlivosti neurológov. Ak záchvaty neustanú do 1 roka od vzniku ochorenia, sú pacienti odoslaní epileptologom. Ak záchvaty neustávajú do 2 rokov, majú byť ľudia s epilepsiou odoslaní do Centier vysoko špecializovanej starostlivosti pre farmakorezistentné epilepsie.

"Tu sa multidisciplinárny tím snaží odhaliť príčinu, kandidátov pre operačnú a stimulačnú liečbu a nájsť optimálny postup, ktorý záchvaty odstráni alebo zmierni a zároveň pacientom dovolí žiť medzi záchvatmi kvalitný život," uvádza lekárka Zárubová. Práve operácia môže s vysokou pravdepodobnosťou úplne zásadne zmeniť kvalitu žitia pacientov, u ktorých lieky nezaberajú.

Hoci je liečba pacientov s epilepsiou na vysokej úrovni, stále sa väčšina z nich stretáva so stigmatizáciou.

"Choroba je stále opradená mýtmi, ktoré sa nedarí odstrániť. Pacienti s epilepsiou bývajú často pracovne znevýhodnení, zamestnávatelia sa ich choroby boja. Deti s epilepsiou mávajú problém zúčastniť sa aktivít ako rôzne tábory, výlety. Chorobu niekedy taja samotní pacienti, obávajú sa totiž odmietnutia, "dodáva lekárka Jana Zárubová.

Ako pomôcť epileptikovi pri záchvate

  1. Odstráňte predmety, ktoré môžu spôsobiť poranenie. Pacienta presúvajte na iné miesto iba v nevyhnutnom prípade. Podložte mu hlavu, uvoľnite odev okolo krku.
  2. Nebráňte zášklbom, kŕči ani automatickým pohybom postihnutého, ak nehrozí nebezpečenstvo poranenia či poškodenia vecí. Neotvárajte násilím ústa pacienta. Vyčkajte na koniec záchvatu.
  3. Pri trvajúcej poruche vedomia umiestnite pacienta do stabilizovanej polohy. Pootvorte mu ústa, vyčistite ústnu dutinu a predsuňte dolnú čeľusť. Počkajte, až sa pacient vráti do plného vedomia.
  4. Pri pozáchvatovej zmätenosti skúste pacienta slovne upokojiť. Ak to nie je nevyhnutné, neobmedzujte ho v pohybe.
  5. Zistite, či nedošlo k poraneniu (najmä hlavy, jazyka alebo stavcov).
  6. Pokiaľ ide o liečeného pacienta s epilepsiou, nie je väčšinou nutný transport do nemocnice.

Čo môže vyvolať záchvat

  • alkohol alebo jeho odňatie u alkoholika
  • nedostatok spánku alebo jeho nepravidelnosť (nočné smeny)
  • blikajúce svetlá - diskotéka, PC hry
  • požitie omamných látok
  • niekedy môže záchvat vyvolať aj náhle vysadenie liekov
  • stres, nadmerná únava, vysoká teplota, určité lieky, fyzická záťaž
  • hormonálne zmeny - menštruácia
01 - Modified: 2024-04-26 10:52:00 - Feat.: - Title: Smrteľná zombie choroba jeleňov zrejme preskočila na človeka. USA hlásia prvé obete, pred smrťou boli zmätené a agresívne 02 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici 03 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 04 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 14:25