Túto portfóliovú diétu začiatkom 21. storočia vyvinul David Jenkins, profesor nutričných vied na Univerzite v Toronte, a jeho kolegovia. Dôraz kladie na orechy a semená, rastlinné bielkoviny, ovocie a zeleninu a oleje prospešné pre srdce.
Táto diéta je v podstate portfóliom potravín, o ktorých sa vedecky dokázalo, že znižujú cholesterol, vysvetľuje pre National Geographic Laura Chiavaroli, odborná asistentka na katedre nutričných vied na Univerzite v Toronte, ktorá študovala u Jenkinsa.
Jenkins ju vyvinul, pretože chcel zistiť, či potraviny v strave majú aditívny účinok na zníženie cholesterolu, keď sa konzumujú spoločne. Odpoveď znie jednoznačne áno.
Prvé dôkazy pochádzajú z malej štúdie Jenkinsa a jeho tímu z roku 2003, ktorá zistila, že ľudia so zvýšeným cholesterolom, ktorí dodržiavali portfóliovú diétu, mali po štyroch týždňoch 35-percentné zníženie hladiny lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL).
Vysoké hladiny LDL sú pritom hlavným rizikovým faktorom srdcových chorôb. Ďalšia štúdia tohto tímu z roku 2003 zistila, že portfóliová diéta znížila LDL cholesterol takmer rovnako účinne ako statíny po mesiaci.
Nedávno štúdia so 14 835 dospelými, publikovaná v čísle BMC Medicine z roku 2025, zistila, že tí, ktorí dôslednejšie dodržiavali portfóliovú diétu, mali o 16 percent nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a o 14 percent nižšie riziko predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny počas 22-ročného obdobia.
Toto vychádza z metaanalýzy siedmich štúdií z roku 2018, do ktorých bolo zapojených 439 účastníkov s vysokým cholesterolom, a ktorá ukázala, že portfóliová diéta významne znížila LDL cholesterol, apolipoproteín B, celkový cholesterol, triglyceridy, krvný tlak a dokonca aj 10-ročné riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Ľudia s vysokým LDL cholesterolom majú z t...
Zostáva vám 85% na dočítanie.
