Glutaman sodný alebo MSG je bežnou ingredienciou v ázijských kuchyniach.FOTO: Wikimedia Commons
StoryEditor

Búranie vedeckých mýtov o glutamane sodnom. Je naozaj škodlivý?

13.06.2025, 16:50
Autor:
sansan
  • Reputácia glutamanu sodného sa už roky zlepšuje.
  • Kedysi ho obviňovali z pochybných zdravotných problémov, ako sú bolesti hlavy, otupenosť a bolesti v hrudníku.
  • Teraz sa táto zložka s čoraz väčšou hrdosťou objavuje v koktailoch, sušienkach a prehliadkach špajzí influencerov.
  • Viac ekonomického a politického spravodajstva nájdete na HNonline.sk.

Ajinomoto - najväčší svetový výrobca glutamanu sodného alebo známeho aj pod označením MSG - zohral tichú, ale dôslednú úlohu pri pretváraní nášho zmýšľania o tejto prísade. A vlna ázijsko-amerických šéfkuchárov a tvorcov, vrátane Davida Changa na TED Talk v roku 2012, ho v poslednom desaťročí znovu získavala, čím sa bránila desaťročiam xenofóbie a dezinformácií.

image

Alarmujúce čísla o škodlivosti. Štúdia poukazuje na mieru problému ultraspracovaných potravín

Čo je MSG?

Glutamát sodný, ktorý prvýkrát izoloval z kombu v roku 1908 japonský chemik Kikunae Ikeda, bol vyhlásený za vedecký prelom – kryštalická destilácia umami. O rok neskôr Ikeda pomohla založiť Ajinomoto na výrobu a komerčnú distribúciu korenia.

Popularita ingrediencie, ktorá sa predáva ako druh kulinárskeho osvietenia, sa rýchlo rozšírila po východnej a juhovýchodnej Ázii. Reštaurácie ju mali na stoloch; reklamy ju popisovali ako rafinovanú, výživnú a nevyhnutnú pre modernú domácnosť.

V Spojených štátoch sa MSG presadil po druhej svetovej vojne, keď vracajúci sa americkí vojaci poznamenali, že japonské prídely chutia lepšie ako ich vlastné – rozdiel, ktorý sa čiastočne pripisuje používaniu MSG. Korenie upútalo pozornosť potravinárskych vedcov a koncom 40. rokov sa dostalo do amerických kuchýň.

Od zázračného prášku po obetného baránka

V 50-tych rokoch minulého storočia bol MSG základom priemyselných kuchýň a spracovaných potravín – od konzervovaných polievok až po mrazené večere – ktoré sa začlenili do architektúry rýchleho a jednoduchého amerického jedla.

Potom prišla spätná reakcia. V roku 1968 čínsko-americký lekár Robert Ho Man Kwok napísal list do New England Journal of Medicine, v ktoro...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-05-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koža je ako zrkadlo. Ako sa vnútorné problémy prejavia navonok 02 - Modified: 2025-05-14 12:33:47 - Feat.: 0 - Title: Alarmujúce čísla o škodlivosti. Štúdia poukazuje na mieru problému ultraspracovaných potravín 03 - Modified: 2025-04-25 14:07:18 - Feat.: 0 - Title: Nastupujú nové kladivá na obezitu. Na ospevovaný Ozempic pomaly zabudnite 04 - Modified: 2025-03-14 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Strážte si svoje rezervy železa. Čo sa v tele deje, keď je ho primálo či priveľa 05 - Modified: 2025-03-03 15:09:15 - Feat.: 0 - Title: Problémy s pečeňou spojené s užívaním výživových doplnkov sú na vzostupe. Na čo si podľa expertov dať pozor 06 - Modified: 2025-02-27 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Vegánske jogurty, syry aj džúsy: Nenechajte sa oklamať, tieto potraviny vám môžu zničiť zdravie 07 - Modified: 2025-02-06 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pre zdravý tlak, mozog, chudnutie. Zoznámte sa s najlepšími diétami na tento rok podloženými vedou 08 - Modified: 2025-02-05 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zvyšujú riziko vážnych ochorení a úmrtí. Najväčšia vedecká štúdia ukázala, ktoré potraviny sú hrozbou
01 - Modified: 2025-07-23 16:02:04 - Feat.: - Title: Slovenskom sa šíri choroba neumytých rúk. Minulý týždeň zaznamenali desiatky nových prípadov 02 - Modified: 2025-07-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Náhrady kávy: Vieme, ktoré fungujú a ktoré naopak škodia 03 - Modified: 2025-07-21 07:00:00 - Feat.: - Title: Používal by si šampón z popola jašterice? Niektoré stredoveké liečby dnes fičia aj na TikToku 04 - Modified: 2025-07-20 10:00:00 - Feat.: - Title: Kĺby bez bolesti. Kedy stačí pohyb a kedy pomôže veda, aké sú mýty, fakty a nové možnosti liečby 05 - Modified: 2025-07-19 22:36:53 - Feat.: - Title: Zákernejšia než kliešť. Bojíte sa medveďov? V záhrade číha horší a nepriateľ, ktorého nemáme šancu vidieť
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. júl 2025 02:23