Trojmilimetrová skákavka, ktorú objavila expedícia v Austrálii. FOTO: Joseph Schubert
StoryEditor

Vedecká expedícia našla v Austrálii tri nové druhy pavúkov. Jeden vyzerá ako osemoké šteňa, tvrdí arachnológ

17.02.2023, 07:10
Autor:
ČTKČTK

Medzi pavúkmi, ktoré sa podarilo objaviť, je doposiaľ neznámy druh maloočka so štítom na hrudi, nový príbuzný križiaka vetvového s dokonalým spôsobom maskovania a trojmilimetrová skákavka.

Drobná skákavka alebo lovec, ktorý sa maskuje ako vetvička, sú medzi troma novými druhmi pavúkov, ktoré objavili vedci počas expedície do odľahlej horskej oblasti Austrálie. Informoval o tom spravodajský portál news.com.au.

Dvadsať vedcov a učiteľov sa vypravilo do oblasti blízko hranice medzi austrálskymi štátmi Victoria a Nový Južný Wales na jedenásťdňovú expedíciu nazvanú Alpine Bush Blitz. Jej úlohou je katalogizovať druhy a zároveň v pravidelných vstupoch informovať školákov.

Arachnológ Joseph Schubert našiel tri doposiaľ nepopísané druhy pavúkov a dúfa, že kým výprava skončí, podarí sa mu nájsť ďalšie.

"Väčšina ľudí si pavúky spája s vonkajšími latrínami. Ide však o nesmierne rozmanité druhy," povedal Schubert. Objavovať a zdokumentovať nové druhy je podľa neho veľmi dôležité pre ich ochranu, môže sa tak zabrániť tomu, aby "neviditeľné druhy" nevyhynuli. "Keď nejaký druh nie je známy, nemôže byť zodpovedajúcim spôsobom chránený," uviedol Schubert.

Medzi pavúkmi, ktoré sa mu podarilo objaviť, je doposiaľ neznámy druh maloočka so štítom na hrudi, nový príbuzný križiaka vetvového s dokonalým spôsobom maskovania a trojmilimetrová skákavka, ktorá podľa Schuberta vyzerá ako "osemoké šteňa".

Ministerka životného prostredia Tanya Pliberseková označila nové nálezy expedície za fantastické. "Zhruba tri štvrtiny austrálskej biodiverzity stále čakajú, kým ich veda objaví," povedala. "Programy, ako je Bush Blitz, nám pomáhajú lepšie pochopiť austrálske prírodné prostredie, aby sme v budúcnosti mohli robiť rozhodnutia, ktoré budú priaznivejšie pre prírodu," dodala.

01 - Modified: 2024-04-13 10:18:45 - Feat.: - Title: Austrálsky premiér vyjadril zdesenie nad útokom v Sydney, polícia nevylučuje terorizmus 02 - Modified: 2024-04-13 08:44:53 - Feat.: - Title: Po útoku nožom v Sydney zahynulo päť ľudí. Útočník je mŕtvy, oznámila polícia 03 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 04 - Modified: 2024-04-10 20:21:12 - Feat.: - Title: Biden: USA, Japonsko a Austrália vytvoria spoločnú sieť protivzdušnej obrany 05 - Modified: 2024-04-10 17:53:20 - Feat.: - Title: Biden zvažuje žiadosť Austrálie zrušiť stíhanie zakladateľa WikiLeaks, je obvinený zo špionáže
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
14. apríl 2024 12:38