StoryEditor

Mimoriadna udalosť. Astronómovia zaznamenali let medzihviezdneho telesa našou sústavou

29.10.2017, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Astronómovia vôbec prvýkrát zaznamenali v slnečnej sústave vesmírne teleso, ktoré podľa všetkého priletelo z medzihviezdneho priestoru.

Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Tento asteroid, alebo možno kométa, ktorý zatiaľ nesie označenie A / 2017 U1, objavil 19. októbra teleskop Pan-Starrs 1 na Havaji pri pátraní po telesách v blízkosti Zeme, ktoré uskutočňuje pre NASA. Vedcov pritom upútala neobvyklá hyperbolická letová dráha tohto telesa s priemerom okolo 400 metrov

"Jeho pohyb nemôže byť vysvetlený s použitím obežných dráh normálnych asteroidov ani komét slnečnej sústavy," uviedol odborník Astronomického inštitútu (IFA) Havajskej univerzity Rob Weryk, ktorý si neobvyklosti trajektórie všimol ako prvý. "Tento objekt priletel z priestoru mimo slnečnej sústavy," je presvedčený.

S jeho názorom súhlasí aj Davide Farnocchia zo Strediska pre skúmanie objektov letiacich blízko Zeme (CNEOS) pri kalifornskom Laboratóriu prúdového pohonu (JPL) NASA. "Je to najzvláštnejšia dráha, akú som kedy videl," uviedol. "Letí to extrémne rýchlo a po takej dráhe, že môžeme s istotou povedať, že tento objekt je na ceste mimo slnečnej sústavy a neletí späť," dodal.

Pozrite sa na video mapujúce situáciu, ako NASA zisťuje, či sa jedná o známe či doposiaľ neznáme vesmírne teleso.

Toto teleso podľa prepočtov vedcov CNEOS priletelo zo smeru od súhvezdia Lýry a z našej sústavy mieri k súhvezdiu Pegasa. Medzihviezdnym priestorom putuje rýchlosťou 25,5 kilometra za sekundu.

Zrejmý "návštevník" z inej časti našej galaxie 2. októbra vnútri obežnej dráhy Merkúru zhora preťal rovinu obežných dráh planét a väčšiny asteroidov obiehajúcich okolo našej hviezdy. O sedem dní neskôr sa najviac priblížil k Slnku, vďaka jeho gravitácii sa prudko otočil a zamieril von zo slnečnej sústavy.

Následne teleso 14. októbra minulo Zem vo vzdialenosti okolo 24 miliónov kilometrov (približne šesťdesiatnásobok vzdialenosti Zeme od Mesiaca). Teraz už zase mieri preč z nášho systému rýchlosťou približne 44 kilometrov za sekundu.

"Dlho sme predpokladali, že by takéto objekty mali existovať, pretože v priebehu formovania planét by malo byť z planetárnych systémov vyvrhnuté veľké množstvo materiálu. Najprekvapujúcejšie je, že sme doteraz žiadny prelet medzihviezdnych objektov nevideli, " uviedla k mimoriadnej astronomickej udalosti expertka IFA Karen Meechová.

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 02 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Priprav sa na jedinečné nebeské divadlo. Najbližšie dni môžeš pozorovať na oblohe hneď dva vesmírne úkazy 05 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 05:48