30 životov 2 (Pohnuté osudy známych Slovákov)
StoryEditor

30 životov 2 (Pohnuté osudy známych Slovákov)

Druhé pokračovanie úspešnej knihy, ktorá vznikla na základe úspešného seriálu Pohnuté osudy, ktoré vyšli na stránkach HN magazínu v rokoch 2015 až 2020. Dnes vám ich predkladáme obohatené o mnohé zaujímavosti či cenné fotografie. Prečítajte si, čo ste ešte nečítali o Zore Kolínskej, Andym Warholovi, Jozefovi Bednárikovi, Jánovi Langošovi, či Hilde Múdrej a mnohých ďalších. Autormi sú redaktori Hospodárskych novín.

Život. Dni, týždne, mesiace, roky, desaťročia aktivity smerujúcej kam? Fatalista by povedal, že nevyhnutne k záhube a zániku. Optimista (či možno i veriaci) by namietal, že predsa k večnému životu tam kdesi za hranicami nášho chápania. Večnosť je však pojem značne časovo nestály, neohraničený a napriek všetkému pre bežného smrteľníka efemérny. Pretože čo je to večnosť? Čas, kým si na daného človeka niekto spomenie? Kým jeho meno bude figurovať v knihách, časopisoch, na internete či na náhrobnom kameni? Nikto sa z nej ešte nevrátil a nepotvrdil, či vskutku trvá nekonečne dlho. A kto by chcel žiť večne? Túto otázku si kládli filozofi aj hudobníci. Odpovedať sa radšej nepokúšam.

 

nakupujte tu

 

Život je pre mňa bytie, prítomné, tu a teraz, možno včera a hádam aj zajtra. Možno. Každý ho napĺňa po svojom. Či už dobrovoľne alebo o niečo menej. Stále však tvrdím, že človek má vždy minimálne dve možnosti, ako sa zachovať. Aj pri zdanlivo bezvýchodiskových situáciách. Už niekoľko rokov v HN magazíne, ktorý vychádza ako víkendová príloha Hospodárskych novín, pátrame po ľuďoch, ktorí si túto myšlienku tiež osvojili. Ktorých osud bol niekedy úsmevný, neraz tragický, no vždy pohnutý. A inšpiratívny. Keď sme pred rokom vydali knihu 30 životov, ani sme nedúfali, že čoskoro budeme musieť riešiť dotlač. Povzbudení záujmom aj ohlasmi sme si vraveli, že vám, čitateľom, sa málilo. A nám, autorom, sa uľavilo, že mnohí z kandidátov, ktorých sme museli s ťažkým srdcom vyškrtnúť z prvého dielu, budú mať šancu svoj časopisecký „život“ predĺžiť aj v knihe. Medzičasom sa nám nazbierali i ďalšie zaujímavé príbehy, výber ktorých vám tu s pokorou predkladáme.

Prajem vám príjemné čítanie.

Alžbeta Pňačeková, vedúca HN magazínu a editorka knihy

menuLevel = 2, menuRoute = predplatne/knihy, menuAlias = knihy, menuRouteLevel0 = predplatne, homepage = false
02. máj 2024 15:41