StoryEditor

Odborník radí mladým ľuďom – požiadať o hypotéku ešte dnes alebo radšej čakať?

08.06.2023, 00:00

Aktuálna situácia na finančnom trhu je neistá, napriek tomu má Slovensko ešte stále najlacnejšie hypotéky v rámci krajín V4. Ich ceny však v porovnaní s prechádzajúcim rokom narástli. Je tiež otázne, či nás nezasiahne vlna drasticky drahých hypoték, ktorá ešte prednedávnom panovala v Česku. Mnohí mladí ľudia preto váhajú, či sa oplatí čakať alebo nie. Tí, čo už hypotéku majú, naopak, riešia jej refinancovanie. O hypotékach sme sa rozprávali s Petrom Horčiakom, analytikom finančno-poradenskej spoločnosti Simplea.

V Česku hypotéky drasticky zdraželi a v dôsledku toho sa ich objem koncom minulého roka prepadol o 82 %. V súčasnosti je možné badať isté zlepšenie situácie. Objem poskytnutých hypoték síce v marci medziročne poklesol o 60 %, medzimesačne však stúpol o 60 % na 12,6 miliardy Kč. Zvyčajne platí, že to, čo sa deje v Česku, časom dorazí aj na Slovensko, zatiaľ sme však taký významný prepad hypoték nezaznamenali. Predpokladáte podobný scenár aj u nás?

Tým, že patríme do inej menovej únie a reguláciu zastrešuje ECB, tak nepredpokladám, že by nastal podobný scenár ako v ČR. Naopak, myslím, že by trh s hypotékami po stagnácii mohol opäť začať postupne rásť.

Slovensko má ešte stále najlacnejšie hypotéky v rámci V4. Čím je to podľa vás spôsobené? Vďačíme za to členstvu v Eurozóne?

Je to určite spôsobené členstvom v Eurozóne a menovou politikou ECB, pretože vývoj úrokových sadzieb na hypotékach je závislý od základnej úrokovej sadzby stanovenej ECB.

 

 

Nájdite si najvýhodnejšiu hypotéku na trhu ešte dnes.

 

Ceny hypoték napriek tomu v porovnaní s prechádzajúcim rokom narástli. Mnoho mladých ľudí teraz váha, či sa oplatí čakať na stagnáciu, resp. opätovný pokles cien hypoték. Alebo skôr predpokladáte, že ich cena už nebude v období najbližších piatich rokoch atakovať rovnako nízke hodnoty ako v predchádzajúcich dvoch rokoch a bude skôr stúpať? Odporúčate požiadať o hypotéku ešte dnes?

Zastávam názor, že vždy budeme súčasťou ekonomických cyklov a zmien úrokových sadzieb. Dnes sme v stave, že úrokové sadzby narástli z 1 % p. a. na 4 % p. a. v priebehu jedného roka a tým pádom sa dá očakávať, že v budúcnosti by mohli sadzby poklesnúť. Nemyslím si však, že klesnú na úroveň z predchádzajúcich rokov, kedy atakovali 1 % p. a. Skôr sa držím toho, že budú niekde na úrovni 2 % p. a. Dnes odporúčam klientom, aby nečakali s kúpou, pokiaľ potrebujú vyriešiť vlastné bývanie, pretože ceny nehnuteľností výrazne nepoklesli a ani sa to neočakáva.

A čo ľudia, ktorí už hypotéku majú? Odporúčate v súčasnej dobe jej refinancovanie?

Neodporúčam refinancovať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Skôr radím, ako alternatívu, dohodnúť sa s vlastnou bankou o znížení úrokovej sadzby.

Ceny hypoték začali výraznejšie stúpať začiatkom minulého roka. Teraz by, naopak, mali pomalým tempom klesať. Prečo to tak je? Prečo stúpajú a klesajú ceny hypoték?

O správaní cien hypoték rozhoduje ponuka a dopyt po peniazoch.

Aké faktory ovplyvňujú vývoj úrokových sadzieb a aký vplyv budú mať na budúcnosť?

Aktuálne ovplyvňuje vývoj úrokových sadzieb inflácia, ktorú sa ECB snaží reštriktívnou politikou znižovať. To znamená, že pokiaľ sa nepodarí infláciu znížiť, bude ECB pokračovať v zvyšovaní úrokových sadzieb. Inflácia však nie je jediným faktorom. Vstupuje do toho aj geopolitická situácia, cena energií atď.

image
Shutterstock

Je vôbec možné pri dnešných cenách hypoték a bytov, že si mladí ľudia budú vedieť zadovážiť vlastné bývanie? Ak nie, vidíte nejakú alternatívu? Zapojila sa, prípadne zapojila by sa, investičná časť SIMPLEA do financovania nájomného bývania?

Stále je možné aby si mladí ľudia zabezpečili vlastné bývanie. To, čo odporúčam, je mať správne nastavený finančný plán a platí, že čím skôr, tým lepšie. Tento plán musí obsahovať tvorbu rezerv a program financovania bývania. Alternatívu vidím v dočasnom nájme, poprípade nové trendy hovoria aj o „hyponájme“ alebo celoživotných nájmoch, tak, ako je to v zahraničí.

Každý mladý človek skôr či neskôr začne riešiť vlastné bývanie. Väčšina z nich sa rozhoduje medzi nájmom a kúpou bytu na hypotéku. Myslíte si, že mladí ľudia sú dostatočne finančne zdatní a vedia do čoho idú pri žiadaní o hypotéku a aké sú s ňou spojené riziká?

Dnešní mladí ľudia sa zaujímajú o problematiku bývania, no často si neuvedomujú proces spojený s riešením vlastného bývania a rizikami, ktoré sú s ním spojené. Preto odporúčam jeho riešenie komunikovať s finančným špecialistom.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

 

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 15:44