Manželia či deti daň z dedičstva už platiť nemusia.FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Zdedili ste dom a obávate sa veľkej dane? Možno ju budete musieť platiť aj vy

16.08.2022, 15:46
  • Po zdedení nemusíte od roku 2004 získanú nehnuteľnosť zapísať v majetkom priznaní.
  • Túto povinnosť budete mať vtedy, ak sa získaný dom alebo byt rozhodnete predať.
  • Výnimka existuje napríklad aj po smrti vášho manžela, ak ste vlastnili spoločnú firmu.

Zdedili ste nehnuteľnosť a obávate sa, že na vás čaká daň z dedičstva, ktorú treba zaplatiť? V niektorých prípadoch bola táto povinnosť zrušená. Experti radia, kedy sa jej nevyhnete a na aké ďalšie povinnosti v tejto veci by ste mali myslieť. Samotná daň už nie je o získaní domu alebo bytu prostredníctvom dedenia. Po novom nemusíte priznávať získanú budovu v majetkovom priznaní, a tým pádom nemusíte platiť daň. 

Niekoľko rokov

Situácia sa mení v tom prípade, ak by ste chceli získaný majetok predať. Tu rozlišujeme dedičov v priamom a v nepriamom rade. Dedenie v priamom rade sa týka starých rodičov, rodičov, detí, vnúčat a manželov. Nepriami dediči môžu byť iní rodinní príslušníci ako sú súrodenci, ujovia, tety, bratranci či vzdialení príbuzní. 

Priame dedenie je také, ak by ste zdedili napríklad nehnuteľnosť v hodnote 200-tisíc eur, no rozhodnete sa ju predať za sumu za 250-tisíc eur. Budete si musieť byt priznať v daňovom priznaní? Podľa Finančnej správy v tomto prípade existuje výnimka, pri ktorej túto povinnosť nemusíte dodržať.

image

Sporíte sa o dedičstvo? Advokáti radia, ako najlepšie vyriešite kritické situácie

„Od dane ste oslobodený, ak uplynulo aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva poručiteľa, ak sa jedná o dedenie v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynulo aspoň päť rokov odo dňa smrti poručiteľa do dňa predaja nehnuteľnosti, ak bola nehnuteľnosť nadobudnutá dedením v nepriamom rade," hovorí pre HN Martina Rybanská, hovorkyňa Finančnej správy. V prípade predaja bytu skôr ako za päť rokov ste povinný priznať príjem z predaja a zaplatiť daň.

Ďalšou častou otázkou v prípade dedenia je, že ak vlastníte spolu s manželom firmu a ten následne zomrie, či po jeho smrti zdedíte jeho obchodný podiel a budete platiť daň. Finančná správa odpovedá, že vám nevzniká povinnosť tento príjem priznať v daňovom priznaní. V prípade, že by ste podiel previedli na niekoho iného, potom jeho zdanenie závisí od dátumu nadobudnutia nehnuteľnosti. 

Platenie dane

Ak ste teta alebo ujo zosnulého a máte dediť jeho majetok, pred jeho prípadným predajom by ste ho mali vlastniť minimálne päť rokov, ak nechcete platiť daň. Napríklad by ste zdedili dom za trhovú cenu 70-tisíc eur a rozhodli by ste sa ho predať za menej ako 50-tisíc eur. V tomto prípade podľa Milana Ficeka z advokátskej kancelárie Ficek & Partners rozhodnutím o predaji za nižšiu cenu nemusíte platiť daň, ak ste zdedili jednu štvrtinu a ostatní dediči sú rodičia či vnúčatá. Rovnako nebudete platiť ani odvody do zdravotného poistenia.

Na jednu vec by ste mali myslieť. „Po predaji nehnuteľnosti nezabudnite podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti podľa zákona o miestnych daniach," radí Ficek.

image

Zdedili ste po niekom dlhy a chcete sa ich zbaviť? Experti vám poradia, ako na to

Ak by ste rozhodli zdedený dom predať skôr, než budete od platenia oslobodený, musíte ho uviesť vo svojom daňovom priznaní a zaplatiť daň vo výške 19 percent. Jedna vec je pri tejto povinnosti dôležitá a potešiteľná - nebudete platiť daň z celkovej sumy nehnuteľnosti. Na ilustráciu uvádzame nasledujúci príklad.

Lucia zdedila dom po svojom bratovi, ktorý bol slobodný a nemal žiadne deti. Keďže ide o dedenie v nepriamom rade, Lucia by nemusela platiť daň z predaja, ak je jej brat mŕtvy viac päť rokov. Rozhodne sa predať dom predať po troch rokoch. Pri dedičskom konaní bola nehnuteľnosť ocenená na 135-tisíc eur a dom predala minulý rok za 159-tisíc eur. V tomto roku bude musieť priznať v daňovom priznaní príjem 24-tisíc eur - toľko bol rozdiel medzi oceneným a následne predaným domom. Následne z nej bude musieť zaplatiť daň 19 percent, teda 4 560 eur.

Netreba zabúdať ani na zdravotné poistenie. Lucii bude formou ročného zúčtovania oznámená výška zdravotných odvodov, kde bude zohľadnený príjem z predaja domu za dané obdobie, ako aj prípadný nedoplatok na zdravotnom poistení vo výške 14 percent zo zisku z predaja, teda 3 360 eur.

Ak by te chceli zistiť presný dátum zdedenia majetku a následného odpustenia dane, tak v tom prípade sa pri určení konkrétneho termínu pozerá na dátum smrti zosnulého a nie na dátum zápisu nového vlastníka do katastra. Ak ste zdedili peniaze v zahraničí, musíte sa riadiť právnym poriadkom daného štátu. V prípade cesty na Slovensko môžete priniesť zdedené peniaze bez problémov a nebudete platiť žiadnu daň.

01 - Modified: 2023-07-06 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chcete spísať závet? Dajte si pozor na manipulatívnych ľudí, ktorí chcú majetky iba pre seba (rozhovor) 02 - Modified: 2022-08-01 12:40:24 - Feat.: 0 - Title: V oblasti dedenia nastanú zmeny. Experti vysvetľujú, ako sa to premietne do praxe 03 - Modified: 2022-07-15 13:31:57 - Feat.: 0 - Title: Rozvádzate sa a musíte si podeliť majetok? Experti vám poradia, na čo máte nárok
01 - Modified: 2024-03-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Dedenie majetku prostredníctvom závetu: aké sú konkrétne rozdiely a čo je dôležité vedieť? (prehľad) 02 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 03 - Modified: 2024-03-10 19:40:02 - Feat.: - Title: Dedenie zo závetu má prednosť, nesmie však porušovať zákon a dobré mravy 04 - Modified: 2023-11-17 14:30:00 - Feat.: - Title: Dedenie má rôzne podoby. Ako sa delí závet a v akých prípadoch je neplatný? 05 - Modified: 2023-11-14 14:30:00 - Feat.: - Title: Dedičské konanie má isté pravidlá. Kedy môžete napadnúť závet?
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. apríl 2024 04:05